NJUJORK

Pogledajte kako je izgledao susret Grabar-Kitarović i Dačića, za koji Kolinda kaže da je bio "pozdrav na hodniku"

Rukovanje se desilo u velikoj dvorani

Srdačan pozdrav Kolinde Grabar-Kitarović i Ivice Dačića. Screenshot

Avaz.ba / Jutarnji.hr

25.9.2019

Ured hrvatske predsjednice demantirao je u utorak natpise više medija o bilateralnom susretu Kolinde Grabar-Kitarović sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, ocijenivši da se "kurtoazni susret i pozdrav na hodniku" ne mogu nazvati bilateralnim susretom, te da je "nepristojno i politički nekorektno" tako ga okarakterizirati.

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, Dačić je imao niz kraćih susreta s visokim dužnosnicima iz regije i svijeta uoči početka 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a u Njujorku, a među njima su naveli i susret s Kolindom Grabar-Kitarović, što je prenijelo više hrvatskih medija.

Iz Ureda hrvatske predsjednice saopćeno je da je ona, među ostalima, imala bilateralne susrete s američkim potpredsjednikom Majkom Pensom (Mike Pence), kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, predstavnicima Googlea i Svjetske jevrejske organizacije, ali ne i s Ivicom Dačićem, prenosi Jutarnji.hr.

- Na marginama 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je brojne bilateralne sastanke i susrete s mnogim državnicima, a o kojima su hrvatski mediji pravovremeno obaviješteni. Među tim bilateralnim sastancima nije održan susret s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem - naglasio je Pantovčak.

- Naime, kurtoazni susret i pozdrav na hodniku okarakterizirati kao bilateralni susret smatramo nepristojnim i nekorektnim - saopćio je Ured predsjednice.

U međuvremenu, pojavio se snimak spomenutog susreta, na kojem je vidljivo da do pozdrava ipak nije došlo na hodniku, kako tvrde na Pantovčaku, nego u velikoj dvorani. Predsjednica je ondje sjedila, a kako se vidi na snimku UN-ove službene televizije, u jednom trenutku do nje je došao Dačić. Ona mu se nasmiješila, a on ju je srdačno pozdravio, dok je sve iz neposredne blizine promatrao hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Video pozdrava Kolinde Grbar-Kitarović i Ivice Dačića možete pogledati OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.