REGION

Poruka iz Đukanovićevog kabineta: Nećemo komentirati patrijarhova očekivanja u vezi sa priznanjem Kosova

Šef kabineta zahvalio je SPC-u na pozivu u usmenoj komunikaciji

Milo Đukanović. Avaz

I. K. / Avaz.ba

30.9.2019

Iz Službe za informiranje crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića saopćili su da neće komentirati očekivanja srpskog patrijarha Irineja da će Đukanović povući odluku o priznanju Kosova te su indirektno demantirali navode da je on preko mitropolita Amfilohija pozdravio poglavara SPC-a. 

- Što se tiče patrijarhovih očekivanja u vezi sa priznanjem Kosova, to ne bismo ni komentirali. Crna Gora samostalno vodi konzistentnu vanjsku politiku, polazeći od svojih državnih i nacionalnih interesa, doprinoseći tako, prema ocjenama s najmjerodavnijih evropskih i svjetskih adresa, i stabilnosti regiona - saopćeno je iz Službe za informiranje Đukanovića, prenose crnogorske "Vijesti".

Podsjetimo, Irinej je u subotu, nakon liturgije u povodu obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kazao da ga je Đukanović pozdravio preko mitropolita Amfilohija i da mu je bilo žao što ne može da prisustvuje, jer je spriječen. 

Istaknuo je i da je uvjeren da će Đukanović povući priznanje "lažne države Kosovo i da će se vratiti pravim vrijednostima".

Kako su naveli iz Đukanovićevog kabineta, šef kabineta zahvalio je SPC-u na pozivu u usmenoj komunikaciji i obavijestio da je Đukanović u Njujorku. 

- Druge komunikacije u vezi s ovim nije bilo - naglasili su iz Službe za odnose s javnošću crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.