GODIŠNJICA

Prije 28 godina počela srpska agresija na Dubrovnik

Tokom napada na dubrovačko područje, poginula su 184 hrvatska branioca i 92 civila

Napad na Dubrovnik. Arhiva

Sl. M. / Avaz.ba

1.10.2019

Dubrovnik danas obilježava 28 godina od početka srpske agresije na ova grad i jug Hrvatske 1. oktobra 1991. 

Prvog dana oktobra 1991. godine tačno u 6 sati više od 13.000 pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć rezervista iz Srbije, napalo je s kopna, mora i iz zraka područje Dubrovnika i jug Hrvatske, a suprotstavilo im se skoro 750 slabo naoružanih hrvatskih branilaca. 

Dubrovnik je tog dana ostao bez struje i vode, a radi potpune informativne blokade, srpski agresor avionima je raketirao zgradu Centra za obavještavanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze. 

Prve granate ispaljene iz topova Jugoslavenske narodne armije pale su na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ i Mokošicu.  

Već 5. oktobra, JNA je zauzela Konavle i Slano i time presjekla i posljednju kopnenu vezu s ostatkom Hrvatske, a do kraja mjeseca izbila je na same prilaze gradu Dubrovniku, u kojem je, bez struje, vode i snabdijevanja hranom, ostalo 50.000 stanovnika. 

Tokom srpske agresije na dubrovačko područje, poginula su 184 hrvatska branioca i 92 civila, a ranjeno je više od 1.500 osoba. U srpskim koncentracijskim logorima bile su zarobljene 423 osobe, a više od 33.000 su prognane i izbjegle. 

Godišnjica će biti obilježena prigodnim programom "Da se ne zaboravi", polaganjem vijenaca kod Spomen-križa na gradskom groblju Boninovo te na brdu Srđ, a vijenci će biti spušteni i s broda "Tirena" u znak sjećanja na hrvatske branioce poginule na moru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.