REGION Lider Alijanse za budućnost i kandidat za premijera Kosova

Haradinaj: Takse na robu iz BiH i Srbije ne treba ukidati, nego pojačati

Instrument za stvaranje izbalansirane vrijednosti za priznavanje

Sl. M. / Avaz.ba
01.10.2019 08:42

Ramuš Haradinaj

Foto: Avaz

Lider Alijanse za budućnost i kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) izjavio je da taksu od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine i Srbije ne treba ukinuti, već pojačati, prenosi Koha.

Taksa je instrument za stvaranje izbalansirane vrijednosti za priznavanje, moramo da ga osnažimo da se razmijene priznanja. Velika je anomalija da Srbija traži nešto. Morali smo tražiti nešto kao žrtva, dakle, priznanje i plus izvinjenje ili odštetu, a kod nas se događa suprotno - rekao je Haradinaj. 

On je naveo da je kao premijer "pokazao ko je gazda u kući na Kosovu”, te da je "uspio zaustaviti ideju o razmjeni teritorija” i pokrenuti druge procese poput vojske i Zakona o Trepči, prenosi Kosovo onlajn.

Haradinaj je istakao i kako Srbija ne treba tražiti nešto u zamjenu za priznanje, već kako treba priznati Kosovo,  izviniti se ili plati odštetu.

On je kazao i kako se neće vratiti koaliciji sa DPK-om, a na komentare da je rasturio koaliciju bez najave, rekao je da svoju namjeru nije mogao iznijeti koalicionim partnerima, jer "nije želio da ta vijest bude prenesena Aleksandru Vučiću”.

Komentari

NA VRH