PODGORICA

Crna Gora se naoružava: Od SAD-a kupuje 67 najsavremenijih oklopnih vozila

Dizajniran je tako da bude jači, sposobniji, fleksibilniji, lakši za transport i popravku

Pokreće ga dizel-električni hibridni sistem i troši struje koliko je potrebno za napajanje 18 porodičnih kuća prosječne veličine. Agencije

Avaz.ba / Antenam

4.10.2019

Nasljednik Hamera iduće godine stiže u Podgoricu. Tako će nakon Amerike i Slovenije, Crna Gora postati treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo. Crnogorci ga kupuju novcem iz kredita i to je dio strategije razvoja njihove vojske do 2028. godine.

Kako navode, JLTV, što je njegovo pomalo rogobatno ime, prevozit će vojnike iz dvije pješadijske čete. Inače, u jedno može da stane pet vojnika. Riječ je lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije, pa već taj podatak može da govori o namjeni u crnogorskoj vojsci.

Dizajniran je tako da bude jači, sposobniji, fleksibilniji, lakši za transport i popravku, i iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima, nego njegov prethodnik - hamer. 

Pokreće ga dizel-električni hibridni sistem i troši struje koliko je potrebno za napajanje 18 porodičnih kuća prosječne veličine.

Na njemu je mitraljez od 12.7mm, a može da bude i oružana stanica na daljinsko upravljanje, što omogućava artiljercu da pogodi cilj i puca preko interfejsa - skoro identično kao da igra videoigru, samo ovoga puta u stvarnom životu i unutar vozila, a ne igraonice.

Hladnoća, toplota i voda ne zaustavljaju ga - bez problema, tvrde konstruktori, funkcioniše na -40 i na +52, a kroz slanu vodu visine 1,5 metra kreće se bez zaštite i naprijed i nazad.

U Ministarstvu odbrane objasnili su da je tokom prethodne nedjelje stigla zvanična ponuda američke Vlade za nabavku 67 oklopnih vozila.

- Vrijednost je 36 miliona dolara. U narednih dvadesetak dana očekujemo da naša Vlada prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana sa Vladom SAD-a i na bazi toga možemo očekivati da u 2020. godini imamo prvi kontingent vozila, odnosno dvadesetak vozila do decembra 2020. godine - kazala je Alma Ljuljanović Jovićević iz Ministarstva odbrane, a prenijela Prva TV.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je nabavka oklopnih vozila crnogorskoj vojsci rješava većinu potreba.

To je nasljednik popularnog Hamvija, dakle malo veći vojni terenski džip, ujedno s ponešto zaštite od mina i takvih stvari, za prevoz par ljudi. JLTV je skraćenica za Joint Light Tactical Vehicle - lako taktičko vozilo. Dakle, to je što bi se reklo, osnova mobilnosti svake vojske - zaključuje Tabak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.