IZBORI

Kosovo: Počela predizborna šutnja

Najveće šanse da sastave Vladu imaju LDK i Samoopredjeljenje

Na Kosovu će sutra biti izabran sedmi saziv Skupštine. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

5.10.2019

Na Kosovu je sinoć u ponoć stupila predizborna šutnja i trajat će do zatvaranja izbornih mjesta u nedjelju, piše Kossev. 

Glasači na Kosovu biraju sedmi saziv Skupštine Kosova i stranku kojoj će biti povjeren mandat za formiranje vlade. Politički subjekti, 25 njih, od čega 20 partija, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat borit će se za glasove 1.934.868 upisanih birača. 

Širom Kosova izbori će biti organizirani u 895 biračkih centara, od čega ih je 44 u općinama na sjeveru Kosova. Ove godine, izbore će prvi put, osim posmatrača, nadgledati i tužioci. Laura Pulja (Pula),  koordinatorica tužilaca za izbore, navela je da će izbore posmatrati 89 tužilaca. Iz Izbornog panela za žalbe i predstavke saopćili su i to da je u deset dana izborne kampanje više političkih subjekata kažnjeno zbog nepoštovanja izbornih pravila. Izrečene su kazne u vrijednosti od 154.000 eura. 

Prema izvještaju koalicije nevladinih organizacija koja posmatra izbore, Demokratije na delu, svi učesnici u izbornom procesu potrošili suviše od dva miliona eura na kampanju.

Tri najveće stranke na Kosovu, Demokratska liga Kosova (LDK), Demokratska stranka Kosova (PDK), koju vodi predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci), te stranka Samoopredjeljenje, odlučile su se kandidirati samostalno, bez partnera, i s vlastitim kandidatima za premijera.  

Stranka Vetevendosje: Jedna od dvije stranke s najvećim šansama za pobjedu. Arhiv

Stranka Samoopredjeljenje najžešći je kritičar Tačijevog PDK, a njeni su članovi vodili i ulične proteste te blokirali rad parlamenta bacivši u dvoranu suzavac.

Prema lokalnim analitičarima, najveće šanse da sastave Vladu imaju LDK i Samoopredjeljenje, uz manjeg trećeg saveznika, ali morat će se izboriti s brojnim izazovima. Prioritet albanskih stranaka je osigurati priznanje, ili barem prekid upletanja Srbije. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008., deset godina nakon što je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) povela gerilski rat protiv snaga režima Slobodana Miloševića, kojima je odlučujući udarac zadao NATO zračnim napadima na vojne ciljeve u Srbiji 1999. 

Biračka mjesta u nedjelju će biti otvorena od 7 do 19 sati.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.