REAGIRANJE Nakon izvještaja slovenske komisije

Grabar-Kitarović o varanju u arbitraži: Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje

Spor se može riješiti samo bilateralno

Avaz.ba
23.11.2019 14:39

Kolinda Grabar-Kitarović

Foto: Avaz

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je kako je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici te da se spor može riješiti samo bilateralno, reagirajući na izvještaj slovenske komisije iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudija.

- Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Sada je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod. Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno - napisala je na Twitteru Grabar-Kitarović.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman vjeruje kako je sada stvoren put za rješenja bilateralnog pitanja putem pregovora Hrvatske i Slovenije. 

- Ovo samo može biti pokazatelj da je doista i slovenska strana priznala vlastitu grešku i krivnju. Mislim da je to dobar put da se vratimo za sto i počnemo pregovarati jer je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije - rekao je Grlić Radman. 

Komentari

NA VRH