REGION Danas počinje komercijalna upotreba podmorskog kabla

Crna Gora postaje čvorište povezivanja zapadnog Balkana sa EU

Avaz.ba
28.12.2019 14:50

Cjelokupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 1,1 milijardu eura

Foto: Agencije

Danas počinje komercijalna upotreba podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, javljaju crnogorski mediji.

Time Crna Gora postaje energetsko čvorište regiona i dio evropske energetske zajednice povezujući se s energetskim sistemom Italije i zapadne Evrope, čime će postati energetska spona zapadnog Balkana sa EU. 

Podmorski energetski kabl uvršten je na zvanične liste projekata od značaja za EU i Energetsku zajednicu. Kabl je zajedno s dalekovodom Lastva – Čevo - Pljevlja i trafostanicom Lastva dio Transbalkanskog koridora, koji je jedan od najznačajnijih energetskih koridora koji će spojiti Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju sa zapadnom Evropom. Za Crnu Goru i za region ova interkonekcija predstavlja doprinos učvršćivanju energetske nezavisnosti i predstavlja mogućnost za ekonomski razvoj.

Crna Gora dobiva ulogu prijenosne energetske platforme zemalja Istoka i Zapada, kroz interkonekciju s prijenosnim sistemima BiH, Srbije, Kosova, Albanije, a preko Srbije s Bugarskom i Rumunijom, a s druge strane s Italijom, odnosno sa EU. Italijanska kompanija Terna 18. februara 2017. godine završila je polaganje prve faze kabla, čija ukupna dužina između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra, na najvećoj dubini od 1.215 metara, na koje se nadovezuju 22 km podzemnog kabla, 16 km u Italiji, od tačke izlaska na obali do konvertorske stanice u Ćepagatiju i šest km u Crnoj Gori, od Rta Jaz do konvertorske stanice u Lastvi Grbaljskoj. 

Krajem 2017. godine završeno je i polaganje podzemnih kablova koji povezuju kabl s konvertorskim postrojenjen u Lastvi. Energetska veza jednosmjerne struje, omogućit će Italiji i Crnoj Gori da razmjenjuju energiju u oba smjera, inicijalno u kapacitetu od 600 MW, a potom 1200 MW, kada se realizira i drugi kabl, čije je polaganje predviđeno u narednim godinama.

Cjelokupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 1,1 milijardu eura. Predsjednici Italije i Crne Gore Serđo Matarela (Sergio Mattarella) i Milo Đukanović 15. novembra su prisustvovali inauguraciji prvog "električnog mosta" između Evrope i Balkana, kada su pritiskom na taster simbolično pustili u rad energetski kabl. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine.

NA VRH