PETICIJA

Srbi pisali Trampu: Uvedite sankcije predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću

Gospodine predsjedniče, Zakon o međunarodnoj vjerskoj slobodi, daje vam ovlaštenje da izričete sankcije onima koji krše vjerske slobode širom svijeta

Srbi poslali peticiju Trampu. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

31.12.2019

Srpsko-američka konferencija liderstva uputila je peticiju predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump), kojom od njega traži da se "založi za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori i uvede sankcije predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću".

U peticiji su napisali:

- Poštovani gospodine predsjedniče,

U razgovoru sa Tukerom Karlsonom (Tucker Carlson) u julu 2018. godine, s pravom ste upozorili svijet da je Vlada Crne Gore, bezobzirnim i neodgovornim činom, mogla da izazove sukob koji može imati implikacije na NATO. Oni koji su tada kritikovali, odbacivali i ismijavali Vaše komentare sada ćute, u trenutku kada je crnogorska vlast usvojila Zakon o vjerskoj slobodi kojim se oduzimaju sve crkve i vjerska imovina sagrađena pre 1918. godine, namećući stroga ograničenja neotuđivim pravima vjerskih zajednica na svoje vlasništvo i bogosluženje.


Srbi poslali peticiju Trampu. Avaz

Ovaj kontroverzni novi zakon, kojem su se suprotstavile vjerske vođe iz cijelog svijeta, usvojen je usred sezone Božića nakon što je Vlada Crne Gore odbila da dozvoli vrijeme za dijalog sa najvećom hrišćanskom zajednicom u zemlji Mitropolijom crnogorsko-primorskom i nakon što je većina opozicionih članova Skupštine uhapšena. Građani koji se protive zakonu o oduzimanju njihove vjerske imovine u ogromnom su broju izašli na ulice, uprkos policijskoj represiji i premlaćivanju vjernika i sveštenstva.

Gospodine predsjedniče, Zakon o međunarodnoj vjerskoj slobodi, 22 U. S. C. §§ 6441-61, daje vam ovlašćenje da izričete sankcije onima koji krše vjerske slobode širom svijeta. Molimo vas da se založite za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori, izricanjem sankcija predsjedniku Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću, ukoliko odmah ne preduzmu korake za ukidanje kontroverznog zakona - navedeno u peticiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.