STAVOVI Premijer Holandije za MINU

Rute: Holandija se ne protivi proširenju EU, ali moramo se držati pravila

Albanija trenutno nije spremna za otpočinjanje pregovora s Briselom, dok je Sjeverna Makedonija blizu tog cilja

Avaz.ba
09.01.2020 15:24

Mark Rute

Foto: AFP

Holandija se ne protivi politici proširenja Evropske unije (EU), kazao je premijer te države Mark Rute (Rutte), dodajući da države moraju biti spremne, kao što je bila Crna Gora, da bi otpočele pregovore.

Prema njegovim riječima, Holandija nema ništa protiv EU proširenja, ali se moraju držati pravila i postarati se da sve bude strogo i pošteno. 

- To je naša pozicija - rekao je Rute agenciji MINA. 

Komentirajući to što Albanija i Sjeverna Makedonija nisu otpočele pregovore, kazao je da Albanija nije spremna.

- Albanija trenutno nije spremna za otpočinjanje pregovora s Briselom, dok je Sjeverna Makedonija blizu tog cilja - smatra Rute.

On je dodao da pojedini nisu željeli da proces pregovaranja Sjeverne Makedonije i Albanije s Briselom bude razdvojen.

- Neki drugi to ne žele i zato smo na posljednjoj sjednici Evropskog vijeća odlučili da ne napredujemo po pitanju otvaranja pregovora s ovim državama - kazao je Rute.

Upitan je li 2025. godina realan rok za ulazak neke od država zapadnog Balkana u EU, Rute je odgovorio da pristupanje EU do određenog datuma nije cilj sam po sebi.

- Ne znam. To nije cilj sam po sebi. Nemamo ništa protiv EU proširenja, ali se moramo postarati da se držimo pravila i da sve mora biti strogo i pošteno. To je oduvijek naša pozicija - zaključio je Rute.

Komentari

NA VRH