REGION

Tramp komentirao uspostavljanje aviolinije Beograd - Priština: Još jedna pobjeda

Srbija i Kosovo su s aviokompanijom "Lufthansa" potpisali sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu aviolinije

Lufthansa će obavljati letove. Agencije

Avaz.ba

21.1.2020

Srbija i Kosovo su s aviokompanijom "Lufthansa" potpisali sporazum koji bi trebao omogućiti obnovu aviolinije Beograd - Priština poslije više od 20 godina.

Pismo o namjerama potpisano je jučer u Američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela (Richard Grenell) i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Brajena (O'Brian)

U ime Srbije, pismo o namjerama je potpisao državni sekretar ministarstva privrede Milun Trivunac, a s kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog zrakoplovstva Kosova Eset Beriša.

Povodom potpisivanja pisma o namjerama o obnovi aviolinije Beograd - Priština, oglasio se i američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

- Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u ovoj generaciji bit će uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobjeda - zahvaljujući ambasadorima Robertu O'Brajenu i Ričardu Grenelu - napisao je Tramp na Twitteru.


O'Brajen je sporazum nazvao "historijskim", dodajući da su komercijalne veze "žila kucavica moderne ekonomije".

Na relaciji Beograd - Priština letjet će avioni "Lufthansinog" prijevoznika "Eurowings", čiji je predstavnik rekao kako će letovi biti obnovljeni nakon što Srbija i Kosovo otklone preostale prepreke.

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) pozdravio je potpisivanje pisma o namjerama za ponovno uspostavljanje aviolinije Beograd - Priština kao "važan korak za kretanje građana i proces normalizacije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.