NOVI PAZAR

Bunt zbog muftije Zukorlića: Spremni smo životima braniti Ramiza Dugopoljca

Ovaj lokal je moj otac kupio prije 50 godina, ja ovdje radim već 45 godina, djeca moja rade, rekao Dugopoljac

Građevinska služba Islamske zajednice u Srbiji porušila berbernicu u petak ujutro. Društvene mreže

Piše: Avaz.ba

25.2.2020

Burno je bilo proteklih dana u Novom Pazaru. Nekoliko stotina građana Novog Pazara u nedjelju se okupilo u blizini Arap džamije kako bi pružili podršku sugrađaninu Ramizu Dugopoljcu, vlasniku berbernice, koju je građevinska služba Islamske zajednice u Srbiji porušila tog dana ujutro.  

Polomljen prozor

Dugopoljac je zahvalio okupljenim građanima što su došli da ga podrže, kako kaže, u njegovoj borbi.

Dugopoljac: Hoće da mi uzmu hljeb. Agencije

- Ovaj lokal je moj otac kupio prije 50 godina, ja ovdje radim već 45 godina, djeca moja rade. Hoće da mi uzmu hljeb. Na sudu sam, lokal se vodi na mene. Moj otac je sudski preveo ovo. Sud je mjerodavan. Ja sam dva puta podnosio prijave, tražio sam zaštitu i nekoliko puta sam spavao ovdje, u lokalu, jer su najavljivali rušenje - rekao je između ostalog Dugopoljac.

Da ovaj problem traje već neko vrijeme, svjedoči i sin Ramiza Dugopoljca Ahmed. On tvrdi da su mu na društvenim mrežama upućivane prijeteće poruke.

Zukorlić: Negira da stoji iza rušenja berbernice. Arhiv

Nekadašnji muftija i prvi čovjek Islamske zajednice u Srbiji, a sada narodni poslanik Muamer Zukorlić rekao je za N1 da je, prema informacijama koje ima, građevinska služba Islamske zajednice u Srbiji otpočela uklanjanje objekta za koji tvrde da je nelegalno sagrađen na vakufskom zemljištu.

Loša poruka

Optužbe da on stoji iza naloga za rušenje Zukorlić negira, napominjući da već četiri godine nije na poziciji muftije i na čelu Islamske zajednice u Srbiji. 

- Svjedoci smo šta smo preživjeli, što zbog Miloševićeve politike što zbog naših gluposti. Nećemo da dozvolimo reprizu toga – rekao je potpredsjednik Vlade i osnivač SDP-a Rasim Ljajić i dodao da se neće dozvoliti “onima što bi htjeli da Pazar predstave kao bure baruta”.

On je na sjednici Gradskog odbora te stranke u Novom Pazaru rekao da ovom gradu trebaju radna mjesta i investitori, a ne loša poruka koja se ovih dana šalje.


Biševac: Grad će pomoći

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac primio je Ramiza Dugopoljca. U razgovoru sa njim Biševac je izrazio puno razumijevanje za situaciju u kojoj se njegova porodica nenadano našla i obećao svu pomoć i podršku da se ovakvo stanje prevaziđe.

- Želim da naši sugrađani znaju da porodica Dugopoljac neće biti ostavljena sama u ovoj situaciji. Iako ovaj problem nije u nadležnosti lokalne samouprave, grad će sigurno finansijski pomoći da ponovo stanu na noge i nastave svoju porodičnu tradiciju - rekao je Biševac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.