CRNA GORA

Policija pretresa sveštenike na graničnim prijelazima, to je politički motivirano

Diskriminatorske aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu

Amfilohije u panici. Arhiv

A. F. /Avaz.ba

4.3.2020

Pretresi sveštenika i monaha na graničnim prijelazima u Crnoj Gori politički su i anticrkveno motivirani, ističe mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je od Savjeta za građansku kontrolu policije tražio da ispita zakonitost takvog postupanja.

Mitropolit Amfilohije predao je Savjetu pritužbu na postupanje policije, kojom je tražio da to pitanje hitno stave na dnevni red, da bi bile prekinute „diskriminatorske aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu''.

O tome smo neposredno obaviješteni od sveštenstva i monaštva, koje je bez ikakvog razloga, i to samo zbog toga što pripadaju pravoslavnoj crkvi, zadržavano na graničnim prijelazima i samo su njima, naočigled građana, vršeni pretresi automobila, ukazuje mitropolit Amfilohije.

- Ne sporeći pravo pripadnicima Granične policije na graničnim prijelazima da, u skladu sa zakonskim propisima, vrše službene dužnosti, ipak moramo da primijetimo da je riječ o politički i anticrkveno motiviranim aktivnostima, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su nedopuštene u demokratskom društvu i pravnoj državi. U ovom slučaju, samo je jedna grupa lica, pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, označena kao ''državno opasna'' i prema njoj se postupa diskriminatorski - kazao je mitropolit Amfilohije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.