SRBIJA

Suđenja putem Skypea dok traje vanredno stanje

Predsjednik sudskog vijeća ili sudija mogu odlučiti da prisustvo optuženog na pretresu bude osigurano tehničkim sredstvima za prijenos zvuka i slike

Na ovaj način izrečene su četiri presude. Agencije

Avaz.ba

2.4.2020

Vlada Srbije donijela je uredbu prema kojoj se suđenje može odvijati posredstvom Skypea dok traje vanredno stanje zbog koronavirusa.

Prema toj uredbi, suđenje se može odvijati posredstvom videokonferencijske veze radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Predsjednik sudskog vijeća ili sudija mogu odlučiti da prisustvo optuženog na pretresu bude osigurano tehničkim sredstvima za prijenos zvuka i slike.

Ta se odluka donosi u vrijeme vanrednog stanja, koje je proglašeno 15. marta, u krivičnom postupku koji se vodi pred prvostepenim sudom, kada predsjednik vijeća ili sudija pojedinac smatra da je osiguranje prisustva optuženog koji se nalazi u pritvoru, na glavnom pretresu otežano zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti.

Na preporuku Ministarstva pravde, većina sudova u Srbiji već je osigurala mogućnost suđenja posredstvom aplikacije Skype između pritvorske jedinice u kojoj se nalazi optuženi i sudnice u kojoj se u trenutku suđenja nalaze sudija, tužilac i branilac okrivljenog.

Na ovaj način izrečene su prve četiri presude okrivljenima za kršenje samoizolacije, prenosi Tanjug.

Ovaj način suđenja moguć je samo dok traje vanredno stanje, koj je uvedeno radi sprečavanja širenja koronavirusa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.