INCIDENT U OKUČANIMA

Zoran Milanović napustio obilježavanje operacije "Bljesak" zbog natpisa "Za dom spremni"

Rekao je da su njegovi stavovi poznati i da stoga u tome ne želi učestvovati

Milanović: Gdje god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati. Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Avaz.ba

1.5.2020

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u Okučanima napustio obilježavanje godišnjice vojnoredarstvene akcije „Bljesak“ zbog ustaškog natpisa "Za dom spremni" na majicama nekih okupljenih, prenosi Fena.

- Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom „Za dok spremni“ - rekao je Milanović.

Dodao je da su njegovi stavovi o tom ustaškom pozdravu poznati te da stoga u tome ne želi učestvovati.

Ustvrdio je da je to stvar organizatora, Ministarstva hrvatskih branitelja.

- Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija, ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju - istaknuo je Milanović.

Milanović: Došao odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Slavko Midzor/PIXSELL

Rekao je i da je o ovom događaju razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu „Za dom spremni“ ovdje nije mjesto - poručio je Milanović.

U Okučanima se u petak obilježava 25. godišnjica operacije "Bljesak" kojom je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autoputem Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Milanović je trebao zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem odati počast poginulima u toj vojnoj operaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.