AMERIKA Moris Lester Hol, žrtvin dugogodišnji prijatelj

Svjedok Flojdovog ubistva: Nikada neću zaboraviti njegov plač

Čuo sam ga kako moli policajca: "Molim vas, čemu sve ovo'" - izjavio je Hol.

Avaz.ba
05.06.2020 21:11

Mural posvećen Džordžu Flojdu

Foto: Agencije

Muškarac koji je bio sa Džordžom Flojdom (George Floyd) u noći kada je umro rekao je da se njegov prijatelj nije opirao hapšenju i da je umjesto toga pokušao da razriješi situaciju prije nego što su mu stavili lisice i molio za vazduh dok mu je policajac koljenom pristiskao vrat i držao ga prikovanog za zemlju.

Moris Lester Hol (Maurice Lester Hall), dugogodišnji Flojdov prijatelj, bio je sa njim u automobilu kada su im 25. maja prišli policajci koji su se odazvali na poziv da neko koristi falsifikovane novčanice u prodavnici.

Hol je za "New York Times" rekao da je Flojd pokušavao da pokaže da ne pruža otpor.

-Čuo sam ga kako moli policajca: "Molim vas, čemu sve ovo'" - izjavio je Hol.

On je ključni svjedok u zvaničnoj istrazi koja se vodi protiv četvorice policajaca koji su hapsili Flojda.

Derek Čovin (Chauvin), policajac bijelac, koji je nastavio da pritiska koljenom Flojdov vrat čak i kada je on prestao da se pomjera, optužen je za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo.

  • Moris Lester Hol, dugogodišnji Flojdov prijatelj
    Moris Lester Hol, dugogodišnji Flojdov prijatelj Foto: Agencije

Trojica ostalih policajaca optuženi su za pomaganje i omogućavanje ubistva. Sva četvorica su otpuštena.

Još jedna žena je bila u automobilu sa Flojdom, ali Hol je rekao da ne zna njeno ime.

Hol, čiji identitet nije otkriven do izveštaja "Timesa", rekao je da je situacija brzo eskalirala, da je policija zgrabila Flojda, ubacila ga na zadnje sjedište policijskog auta, odvukla ga natrag, a zatim mu je policajac "skočio na zadnji dio vrata".

Kako je još rekao, poslije tih događaja Flojd je ubačen u kola hitne pomoći i on nije znao da je njegov prijatelj umro sve do sljedećeg dana, kada je na Facebooku vidio snimak.

-Nikada neću zaboraviti šta sam vidio tog dana. Plakao je sve vrijeme i tražio pomoć jer je umirao. Sjećat ću se straha u njegovim očima zato što je bio kraj. To me je uznemirilo, da vidim kako odrastao čovjek plače prije nego što će umrijeti -  rekao je Hall.

Hol (42), rekao je da je uhapšen u ponedjeljak po potjernici zbog posjedovanja vatrenog oružja, nasilja u porodici i posjedovanja droge.

Poslije hapšenja, istražitelj iz Minesote satima ga je ispitivao o Flojdovoj smrti.

Komentari

NA VRH