ZBOG KORONAVIRUSA Označena nova područja koja se smatraju rizičnima zbog infekcije

BiH na listi rizičnih zemalja njemačkog Instituta Robert Koch

Njemačka savezna vlada kontinuirano prati u kojoj mjeri se određene zemlje mogu klasificirati kao rizične

Avaz.ba
17.06.2020 15:30

Sačinjena lista

Foto: Arhiv

Bosna i Hercegovina našla se na listi njemačkog epidemiološkog Instituta Robert Koch, koji je označio nova područja koja se smatraju rizičnima zbog infekcije koronavirusa.

- Onima koji ulaze u Saveznu Republiku Njemačku, a koji su prethodno boravili u nekoj od rizičnih zemalja u proteklih 14 dana, bit će određena samoizolacija prema propisima nadležnih saveznih država - navodi Institut Robert Koch. 

To se odnosi i na one putnike koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Njemačka savezna vlada kontinuirano prati u kojoj mjeri se određene zemlje mogu klasificirati kao rizične. Tako je i sačinjena nova lista rizičnih zemalja u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom. 

  • BiH se smatra rizičnom državom
    BiH se smatra rizičnom državom Foto: Agencije

- Može doći i do kratkoročnih promjena te proširenja ove liste. Neposredno prije putovanja provjerite da li ste bili u nekom od ovih područja u posljednjih 14 dana prije ulaska u Njemačku. U tom slučaju možete očekivati ​​da ćete morati biti izolirani - upozorili su iz Instituta Robert Koch.

Osim naše države, na listi su, između ostalih, i Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Rusija, Brazil, Argentina, Afganistan, Iran, Sjedinjene Američke Države...

Ova lista sačinjena je na osnovu zajedničke analize nadležnih njemačkih institucija, i to Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari

NA VRH