GRAĐANI NE ODUSTAJU

Uživo / Treći dan protesta u Beogradu: Demonstranti najurili desničarsku grupu

Demonstranti poštuju preporuku sa društvenih mreža da će večeras sjediti ispred Skupštine i tako pokazati da neće učestovati u nasilju

Demonstranti sjede na ulici. AFP

Avaz.ba

9.7.2020

Demonstracije u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koje se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv pandemije koronavirusa, nastavljaju se i večeras, treći dan zaredom, prenosi „Blic“.

U glavnom gradu Srbije se već primjećuje veći broj policajaca u centru grada i okolnim ulicama u blizini Skupštine, ali i građani koji pristižu.

Čuju se zvižduci i povici, tvrdi „Blic“.

Demonstranti su počeli polako da se okupljaju ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Kako javlja "Blicova" reporterka, oni sjede na betonu, a pojedini drže papire na kojima piše "Ne nasjedaj, sjedi". Kako kažu, poštuju preporuku sa društvenih mreža da će večeras sjediti ispred Skupštine i tako pokazati da neće učestovati u nasilju, odnosno sukobima policije i drugih demonstranata. 

23:45 Većina demonstranata je otišla, ali jedan dio i dalje stoji ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

23:30 - Situacija na ulicama je uglavnom mirna. Jedna grupa mladih demonstranata čak je zaigrala kolo ispred Skupštine. 

23:00 - Huligani razbili glavu reporteru Nova.rs.

22:40 Demonstranti su najurili desničarsku grupu koja je pokušala isprovocirati sukob.  Opuštena je i mirna atmosfera ispred Skupštine Srbije, a demonstranti kupe smeće sa ulice.

22:05 Izbila je žestoka tuča među demonstrantima. Navodno, grupa koja je pravila nerede je otjerena od Skupštine Srbije.

21:55 - Začula su se dva topovska udara u Beogradu. Prema Skupštini poletela je i baklja, ali se brzo ugasila, javljaju reporteri TV Prve. Većina demonstranta je protiv toga i negoduje zbog takvog pojedinaca.

21:20 - Ni večeras nema obraćanja tokom demonstracija. Protest niko ne vodi, nisu najavljena obraćanja niti nekih formulisanih zahtjeva. Većina demonstranata uglavnom sjedi na ulici.

20:10 - Kako javljaju reporteri Nova.rs na protestu se mogu vidjeti muškarci u grupama, sa maskama na licu i kapuljačama na glavi. Ima i onih koji fotografišu ljude na protestu, a kako kažu građani prilično su agresivni.

19:45 - Beogradski mediji javljaju da je na proteste stigao i Sergej Trifunović. Lider Pokreta slobodnih građana ima pratnju osiguranja. TV Prva javlja da se podižu tenzije ispred Skupštine.  

19:35 – Počeo protest i u Kraljevu.

19:10 – Okupljeni građani koji su došli na protest posjedali su na plato ispred Skupštine, ima porodica sa malom djecom, penzionera i dosta mladih, saobraćaj je obustavljen, prenosi Nova S.

18:40 – Demonstranti su se okupili i na platou kod beogradskog Filozofskog fakulteta. Na platou je i samostalni poslanik Dveri Srđan Nogo. On sjedi sa još nekoliko ljudi, dok su demonstranti udaljeni od njega.

Mnogo građana sjedi na ulici. Nova.rs

18:35 – Demonstranti u Beogradu nose transparente "Hapsi huligane, ne tuci svoj narod". Saobraćaj i dalje funkcioniše bez problema, javlja „Blic“.

18:30 – Demonstranti su pristigli na Trg slobode u Novom Sadu. Zvižde, lupaju u šerpe i, za sada, sve protiče bez incidenata. Sinoć je privedeno osam osoba u Novom Sadu, gdje je demolirana Gradska kuća. Lakše je povrijeđeno šest osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.