SRBIJA

Vila Jovanke Broz spremna za useljenje Ane Brnabić

Prvo ozbiljnije renoviranje “Jovankine” vile poslije gotovo šest decenija

a. a

A. Ka. / Nova.rs

8.10.2020

Obnova plaćena od 30 do 50 miliona dinara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Rekonstrukcija državne vile u kojoj je do smrti živjela Jovanka Broz, a u koju bi trebalo da se useli nova-stara premijerka Srbije Ana Brnabić, praktično je gotova.  

Majstori iz "Elektrodistribucije" u srijedu su popravljali toplovodne cijevi kako bi grijanje bilo spremno za buduće stanare ili, kako sada stvari stoje, za premijerku i njenu porodicu. U državnu vilu, malo poznatu po imenu “Bor”, a više po Titovoj udovici, još se niko nije uselio.

Ipak, čini se da će ona uskoro u cijelosti biti spremna da primi nove stanare, što bi, kako je prethodno objavila Nova.rs, trebalo da bude “buduća premijerka”, odnosno Ana Brnabić. Ispred tog objekta u beogradskoj ulici Kneza Aleksandra Karađorđevića zatečeni su radnicu "Elektrodistribucije" kako popravljaju toplovodnu cijev.

Ovo je, inače, prvo ozbiljnije renoviranje “Jovankine” vile poslije gotovo šest decenija. Mediji su ranije pisali da je njena obnova plaćena od 30 do 50 miliona dinara, dok je direktor republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije izjavio da je za kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona eura.

Mada je sve ove godine bila pod zaštitom države, ova vila do prije godinu dana bila je ruinirana, da bi u međuvremenu bila preuređena do neprepoznatljivosti. Svaki djelić fasade, krova, stolarije… pažljivo je obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, ali i okolne trotoare.

Jovanka Broz ovdje je “privremeno” živjela pune tri decenije, od kada je nasilno iseljena iz njenog i Titovog doma u Užičkoj ulici. U zgradu koju joj je država ustupila, nije ulagala pa se Jovanka žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava, na hladnoću zbog koje je i zimi morala da sjedi u sobi u bundi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.