IZBILI PROTESTI

Policija u Albaniji ubila mladića koji je bio vani unatoč "lockdownu"

Dvadesetpetogodišnji muškarac, kojeg su albanski mediji identificirali pod imenom Klodian Rasha, ubijen je u utorak

a. a

A. Ka. / Index.hr

10.12.2020

U Tirani, glavnom gradu Albanije, u srijedu navečer izbio je žestoki protest zbog policijskog ubistva mladića koji je navodno kršio policijski sat uveden zbog epidemije koronavirusa. 

Nekoliko stotina demonstranata uzvikivalo je slogan "tražimo pravdu" i tražilo ostavku ministra unutrašnjih poslova Sandera Lleshaja, bacajući kamenje i petarde na policiju, a zapalili su i božićno drvce ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova.

Policija je odgovorila suzavcem kako bi rastjerala demonstrante. Najmanje osam policajaca je povrijeđeno, saopćio je portparol policije, prenosi Agence France-Presse.

Dvadesetpetogodišnji muškarac, kojeg su albanski mediji identificirali pod imenom Klodian Rasha, ubijen je u utorak. Policija u Tirani saopćila je da je policajac upotrijebio prekomjernu silu u provođenju policijskog sata, odnosno zabrane izlaska iz kuća od 22 sata nadalje, tokom kojeg je Rasha bio na ulici.


Rodbina tvrdi da je mladić izišao kupiti cigarete .

Rodbina ubijenog tvrdi da je izašao kupiti cigarete na kiosku. Međutim, policija je saoopćila da je Rasha sa sobom imao oružje i da se oglušio na zapovijed policajca da stane.

Kasnije su se iz policije ispravili i ustvrdili da Rasha nije nosio oružje, već objekt koji je policajcu nalikovao na oružje, prenosi Reuters.

Policajac koji je ubio mladića uhapšen je, saopćila je policija.

- Policajac nije djelovao u skladu sa zakonom kad je upotrijebio svoje vatreno oružje - dodali su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.