OKONČAN KOLEKTIVNI SPOR

Ustavni sud Hrvatske odbacio tužbe banaka za kredite u švicarskim francima

Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke

Ustavni sud Republke Hrvatske. PIXSELL

Jutarnji.hr

3.2.2021

Ustavni sud Republike Hrvatske u srijedu je odbio tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima.

- Sada je konačno okončan kolektivni spor u kojem su podnositelji tvrdili da su nepoštene ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi u švicarskim francima. Time su ti postupci u Hrvatskoj okončani - izjavio je Hini predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Kolektivna tužba pokrenuta je još 2012.

U priopćenju nakon sjednice održane u srijedu Ustavni sud je naveo da je odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

- Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke - navode u saopćenju.

Kolektivna tužba u slučaju franak pokrenuta je još 2012., a godinu kasnije uslijedila je prva presuda zagrebačkog Trgovačkog suda koji je zaključio da su valutne klauzule i promjenjive kamatne stope ništetne. Nakon toga je, do odluke Ustavnog suda, uslijedio niz postupaka i različitih odluka na više sudskih grana.

Također, Ustavni sud ponovno nije prihvatio prijedloge koji su osporavali odredbe Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Imenovanje članova Stožera civilne zaštite

Nije prihvatio ili je odbacio prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na zabrane okupljanja, prelazak preko granice i organizaciju javnog prijevoza te zabranu napuštanja županija.

Odbacio je prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti rješenja Vlade RH o imenovanju članova Stožera civilne zaštite.

- Ustavni sud RH utvrdio je da predlagatelji nisu naveli nove razloge zbog kojih bi Ustavni sud morao preispitati svoja ranija stajališta iz odluka od 14. rujna 2020. niti su u ustavnopravnom poretku Republike Hrvatske nastupile nove okolnosti koje bi dovele do promjene tih stajališta - navodi se u saopćenju.

Sve odluke Ustavni sud je donio sa 10 glasova za i tri protiv.

Odluke će biti objavljene nakon što ih Ustani sud otpremi strankama te nakon izrade izdvojenih ustavnosudskih mišljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.