SLOBODA MEDIJA

Osuda Janšinih kritika upućenih novinarki agencije "Politiko"

Janša je na Tviteru optužio novinarku agencije "Politiko" da je lagala u priči pod naslovom "Unutar rata Slovenije protiv medija"

Janša optužio novinarsku da je citirala "nepoznate" izvore. Arhiv

A. K.

18.2.2021

Evropska komisija osudila je kritike koje je premijer Slovenije Janeza Janše uputio jednoj novinarki u vezi sa njenim člankom u kojem je nagovijestila da je sloboda medija pod pritiskom u toj zemlji, koja je članica EU.

Janša je na Tviteru (Twitteru) optužio novinarku agencije "Politiko" Lili Bajer da je lagala u priči pod naslovom "Unutar rata Slovenije protiv medija", u kojoj je citirala novinare i regulatorne agencije koji tvrde da slovenački premijer stvara klimu straha u medijima.

- Lili Bajer je rečeno da ne kaže istinu, te je citirala uglavnom “nepoznate” izvore iz ekstremne ljevice i namjerno zapostavila izvore sa imenima i integritetom - napisao je Janša.

Na pitanje o objavi Janše, portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da Komisija osuđuje bilo kakve napade na novinare, "jer se to ne radi u Briselu i očekuje se da i drugi izbjegavaju takvu praksu".

Visokorangirani članovi Evropskog parlamenta branili su Bajerovu, a odbrani se pridružio i bivši belgijski premijer Gaj Ferhofštat, koji je optužio Janšu za siledžijsko ponašanje.

Janša je na komentar Ferhofštata odgovorio da su evropski zvaničnici odgovorili na sva pitanja Bajerove, ali da je "Politiko" ignorisao sve te odgovore, te da nije jasno ko se tu, zapravo, ponaša siledžijski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.