PRISUSTVOVAO I DODIK

Ustoličen patrijarh srpski Porfirije

Poslije ustoličenja u Sabornoj crkvi, ustoličenje 46. patrijarha obavit će se i u Pećkoj patrijaršiji na jesen, u septembru ili oktobru

Ustoličenje patrijarha Porfirija, Saborna crkva. Tanjug

Blic.rs

19.2.2021

Sabornom crkvom u Beogradu odzvanja: "Aksios! Dostojan!" nakon što je zvanično ustoličen novoizagrani patrijarh srpski Porfirije.

Tokom ustoličenja, Hristozom i Vasije je novom poglavaru uručio panagiju arhiepiskopa (mala ikona koja se nosi na prsima), žezlo i belu panakamilavku (kapu) u prisustvu svih arhijereja, brojnih vjernika, zvaničnika i predstavnika drugih vjerskih zajednica.

Došli Vučić i Dodik

Na svečanost je u 10:40 stigao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Tokom liturgije pjevalo je Prvo beogradsko pjevačko društvo pod dirigentskom palicom Svetlane Vilić.

Današnje svečano ustoličenje počelo je liturgijom, poslije koje je u tron poglavara SPC novog patrijarha uveo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je predsjedavao Sinodom do izbora novog patrijarha, i episkop sremski Vasilije, koji je vodio Izborni sabor jučer u kripti Hrama Svetog Save.


Ustoličenje na jesen

Poslije ustoličenja u Sabornoj crkvi, ustoličenje 46. patrijarha obavit će se i u Pećkoj patrijaršiji na jesen, u septembru ili oktobru.

Izborni sabor SPC održan je jučer u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha bile su stavljene među stranice jevanđelja, odakle je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao monah Matej iz manastira Sisojevac. Njegova ruka dovela je na tron novog patrijarha SPC, 46. po redu, dojučerašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.