PREDSJEDNICI DRŽAVA

Vučić čestitao rođendan Erdoanu

Razgovarali i o autoput između Beograda i Sarajeva

Avaz.ba

Vučić i Erdoan: Telefonski razgovor

Foto: Agencije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tyyip Erdogan) 67. rođendan i poželio mu dobro zdravlje i uspjeh u radu.

Dvojica sagovornika su u telefonskom razgovoru razmijenila iskustva u borbi protiv koronavirusa i ponovo istakla da je solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobjedu nad pandemijom.

Oni su izrazili nadu da će se Srbija, Turska i čitav svijet izboriti sa aktuelnim teškoćama i vratiti se uobičajenim društvenim i ekonomskim tokovima.

Vučić je obavijestio predsednika Erdoana o toku vakcinacije stanovništva u Srbiji, kao i o tome da Srbija nastavlja da pomaže svojim susjedima u procesu imunizacije, a turski predsjednik je primijetio da Srbija i time pokazuje koliko su joj važni mir i saradnja na zapadnom Balkanu.

Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou i da dvije zemlje time daju svoj doprinos stabilnosti cijelog regiona.

Razmatrajući srpsko-tursku ekonomsku saradnju, konstatirali su da u ovom trenutku na srbijanskom tržištu posluje oko hiljadu turskih kompanija i izrazili nadu da će se taj broj uvećavati. 

Vučić je rekao da veoma uvažava lični doprinos predsjednika Erdoana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Vučić i Erdoan su razgovarali i o konkretnim zajedničkim projektima, izdvojivši po značaju projekte u oblasti infrastrukture, kakav je i autoput između Beograda i Sarajeva.

Više o temi Aleksandar Vučić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na