CRNA GORA

U više gradova zabrana rada škola, vrtića, tržnih i fitnes centara i kladionica

Mjerama je predviđeno i zatvaranje parkova i slično u općinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800

A. Ka.

Nove epidemiološke mjere

Foto: Agencije


Novim epidemiološkim mjerama koje će trajati u narednih sedam dana zabranjuje se rad tržnih centara, štandova u Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Baru, Ulcinju, Plužinama i Pljevljima.

U ovim općinama, gdje je 14-dnevna incidenta na 100.000 veću od 800 građanima je zabranjeno kretanje izvan općine, kao i rad ugostiteljskih objekata. U ovim općinama od sutra se prelazi na onlajn nastavu, a vrtići će raditi do petka. Također, zabranjen je rad kladionica, kockarnica, fitnes centara, teretana... Mjerama je predviđeno i zatvaranje parkova i slično u općinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800.

Bolnički kapaciteti

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da izuzev iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Albanije za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili pozitvni serološki nalaz na antitijela klase IgG koji nije stariji od mjesec ili pruže odgovarajući dokaz da su potpuno vakcinisani protiv kovida-19.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će ove mjere podrazumijevati veluiku molbu i apel da redukuju koliko je u njihovoj moći sve kontakte.

- Bolnički kapaciteti širom države su povećani i trenutna popunjenost je 67 posto. Angažovali smo preko 230 sestara sa Biroa rada i pet ljekara sa Biroa koji će biti uključeni u proves vakcinacije - rekla je Borovinić Bojović.

Crna Gora
Crna Gora sprema nove mjere

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da se u prethodnom vremenu postupalo selektivno prilikom poštovanja mjera.

- Naši kapaciteti su povećani i pojačani. Djelovat ćemo represivno i ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo to raditi zbog zdravlja građana - rekao je Sekulović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović rekao je da podaci sa terena pokazuju da se mjere nijesu poštovale i da su zbog toga donijete nove.

Nepoštovanje mjera zabrinjavajuće

- Izvršeno 6.430 kontrola, izdata 43 prekršajna naloga u iznosu od 43.000 eura. Pripadnici Uprave piolicije upozorili su 14.817 osoba, podnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 lica. Nepoštovanje mjera zabrinjavajuće. Do sada se djelovalo preventivno, a pošto je situacija zabrinjavajuća od danas će se djelovati na oštriji način i kaznit će se svako nepoštovanje mjera. Posebno će se kažnjavati nepoštovanje mjere zabrane izlaska od 21 do 5 sati ujutro, kao i nenošenje maske - rekao je Odović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na