BORBA ZA ŽIVOT

Četverogodišnji dječak na respiratoru

Mališan zaražen koronavirusom bori se za život u bolnici u Nišu

Blic

Rijedak slučaj da je dijete oboljelo od korone

Foto: Ilustracija


Četvorogodišnji dječak iz Vladičinog Hana u Srbiji zaražen koronavirusom hospitalizovan je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, rekao je direktor UKC Zoran Perišić, dodajući da dijete ima urođene bolesti pluća i da je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, piše "Blic".

Perišić je za „Južne vesti“ rekao da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže, stanje djeteta nepromenjeno.

- On je na respiratoru, ima problema sa disanjem. Ima urođene bolesti koje su dovele do toga, ima bolesti pluća, to ga je uvelo u problem da ne može spontano da diše. Djeca inače slabo tolerišu maske za invazivnu ventilaciju, pa je bolja opcija da se muskulatura relaksira stavljanjem na respirator - rekao je Perišić.

Nažalost, mališan iz Vladičinog Hana nije jedino djete zaraženo koronavirusom koje je priključeno na respirator. Najmlađi pacjent je beba stara svega sedam dana!

Beba rođena pre sedam dana zbog komplikacija priključena je na respirator na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu.

Načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr Olga Popović Dedijer" prim. dr Vojislav Lekić kazao je da je bilo slučajeva dece obolele od kovida i u drugim delovima sveta.

- Međutim, u ovom delu sveta ovo je prvi put da je kod djeteta starog tri dana dokazana virusna infekcija i da je u jako teškom stanju, odnosno da ima jako tešku kliničku sliku - naveo je Lekić za TV Vesti.

Više o:

Niš Koronavirus
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na