SRBIJA

Vučiću uručen zahtjev da kineski predsjednik dobije bistu u Beogradu

Sugerisano je da bi bilo najbolje da bista bude postavljena u Parku prijateljstva na Novom Beogradu

Aleksandar Vučić. Agencije

A. Ka. / Srna

23.4.2021

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) predali su zvanični zahtjev predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Beograd dobije bistu predsjednika Kine Si Đinpinga kako bi se Srbija na dostojan i simboličan način odužila narodu Kine i njihovom lideru na velikoj pomoći i doprinosu u borbi protiv koronavirusa.

Sugerisano je da bi bilo najbolje da bista bude postavljena u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, nedaleko od Ambasade Kine.

U obrazloženju se ističe da je razlog inicijative za podizanja biste predsjedniku Kine taj što je ova prijateljske zemlja od početka epidemije bila uz Srbiju.


- Kina je poslala delegaciju lekara na samom početku epidemije u Srbiju, a iz socijalističke Kine nabavljene su dve trećine vakcina protiv korona virusa kojima su vakcinisani naši građani - navedeno je u obrazloženju.

Inicijatori su naglasili da su Kinezi bili najbrojniji inostrani gosti u Srbiji prije epidemije, a da će "bista samo proširiti interesovanje građana ove prijateljske zemlje za posjetu Srbiji".

NKPJ i SKOJ su predali pismo i Vladi Srbije i gradonačelniku Beograda sa istim zahtjevom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.