ODLUKA SUDA

Odbijen istražni zatvor za Mamiće i suca Krušlina

Uskok navodi i da je Mamić, „kao nagradu za dogovoreno pogodovanje” podmirivao troškove inostranog putovanja i boravka Vekića „i njemu bliskih osoba” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Jutarnji.hr

Darko Krušlin, Ante Kvesić, Zvonko Vrban i Drago Tadić

Foto: Vlado Kos/ Ivan Perić / Cropix


Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je prijedlog USKOK-a da se Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor. Dragi Tadiću, Anti Kvesiću i Zvonku Vekiću je određen istražni zatvor, piše Jutarnji.hr

Podsjetimo, Uskok je u četvrtak pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zorana i Zdravka Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola miliona eura mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Tužilaštvo je za svu šestoricu zatražilo određivanje istražnog zatvora. Uskok navodi da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostupanjski uskočki sudac 22. novembra 2016. u Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika "te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća", došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Novac za povoljnije sudske odluke

Mamić je pritom, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, „u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudac uzeo, kažu u Uskoku.

Navode da je od aprila 2017. do 21. maja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika „u više navrata ostvarivao osobne kontakte” s Vekićem, također uskočkim sucem.

On mu je navodno obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda pa tako i osumnjičenim Kvesićem, „za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti”, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke”.

- Tako mu je obećavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 miliona kuna u trećem predmetu - ističe Uskok.

Novčana nagrada

U skladu sa dogovorom, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega lično i druga dva suca.

Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom, kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu gdje su dogovorili kako će ga putem Vekića „novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu”.

Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura, „sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka”. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, navodno je predao poduzetnik Tadić „znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima” sudaca s Mamićem.

Uskok navodi i da je Mamić, „kao nagradu za dogovoreno pogodovanje” podmirivao troškove inostranog putovanja i boravka Vekića „i njemu bliskih osoba” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a, izvijestio je Uskok ne navodeći imena okrivljenika.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na