OŠTRA REAKCIJA

Vulin nakon izjava Krivokapića: Šta smo to mi uradili da bi između Srbije i Crne Gore bio "hladni rat"?

Kada im je Srbija dala vakcine, oni su odvojili 400 komada od svog kontingenta i dali ih vojsci Kosova

L. S.

Aleksandar Vulin i Zdravko Krivokapić

Foto: Avaz


Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagirao je na izjave crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića.

- Mi prema Crnoj Gori nismo učinili nijedan neprijateljski akt. Stalno slušam kako Srbija ne priznaje državnost Crne Gore. Nije tačno. Donijeli ste tu odluku, odlično. Vi ste samostalni, to je vaša stvar. A da li mogu Srbi da budu bar ravnopravni građani Crne Gore. Ne više od toga. Ne tražimo mi ništa, nas samo zanima da tih 30 posto građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi imaju pravo na svoj jezik, pismo, pravo na svoju crkvu, da imaju pravo da učestvuju u političkom životu, a ne da se stide što su Srbi - izjavio je Vulin na televiziji Pink, upitan da prokomentira izjave Krivokapića koji govori o "hladnom ratu" između Srbije i Crne Gore.

Nismo protjerali nikoga

Upitao je šta je to Srbija uradila Crnoj Gori.

- Znam da je nama protjeran ambasador, znam da je protiv nas, prvi u regionu, pretekli su čak i Šiptare i Incka, donesen je zakon o negiranju genocida koji treba direktno da pogodi Srbiju i sve Srbe gdje god da žive. Nije potpisan temeljni sporazum sa SPC. Kada je trebalo da se isporuka oružja koje smo dobili od Ruske Federacije sprovede jeftinijim putem preko luke Bar, nama je to odbijeno, morali smo da plaćamo milione da bi to stiglo u Srbiju. Kada im je Srbija dala vakcine, oni su odvojili 400 vakcina od svog kontingenta i dali ih tzv. Kosovskim bezbjednosnim snagama, tzv. "vojsci Kosova". Mogli su da daju građanima Prištine, recimo, ali ne, oni su htjeli da se zna da su dali upravo bezbjednosnim strukturama koje mi ne priznajemo i za nas je naravno to veliki napad.

A šta smo mi uradili? Dali smo vakcine, ponudili Mini šengen, ponudili smo da se između nas potpuno izbrišu granice u smislu lakšeg kretanja ljudi i robe, ponudili smo pomoć u svakoj prilici Crnoj Gori. Šta smo mi to uradili da bi bio "hladni rat"? Kakav "hladni rat", oko čega? Je li oko toga da nemamo ambasadora u Podgorici, pa nismo ga mi protjerali. Mi ambasadora Podgorice u Beogradu nismo protjerali. Mi nismo protjerali nikoga - izjavio je Vulin.

  • Vulin: Prema Crnoj Gori nismo učinili nijedan neprijateljski akt

    Vulin: Prema Crnoj Gori nismo učinili nijedan neprijateljski akt

    Foto: Arhiv


Upitan da li je projekt mafije u Crnoj Gori bio i projekt dijela političkog vrha u toj zemlji da se destabilizira Srbija kroz mafijaške radnje, Vulin je istakao da bande kao što je Belivukova, između ostalog, služe da se destabiliziraju zemlje.

- Oni nastanu da bi zarađivali novac. Oni hoće da postanu bogati. Ali oni koji im omoguće da dobiju narkotike, oni koji ih naoružaju, koji ih obuče, pripreme, koji im daju prvu zaštitu, oni imaju brojne druge interese, ne samo novac. Takve bande se, između ostalog, koriste za destabilizaciju zemalja u kojima se nalaze. Kad oni toliko narastu i postanu toliko opasni, onda ih koriste od korumpiranja zvaničnika neke zemlje pa do likvidacija. Za sve to mogu da posluže i služe - rekao je srbijanski ministar Vulin.

Sukob narko-klanova

Podsjetio je i kao je rekao da će se to desiti i da više neće biti važno ko je vršio zločine, već ko je objavio fotografije tih zločina. Kako je naveo, "neće biti važno šta je rekao tužilac, šta je rekao ministar unutrašnjih poslova, šta je rekao sudija, nego šta su rekli Belivuk i njegova banda".

- Činjenica je da su narkotici došli iz Crne Gore, to je pogonsko gorivo svake mafije. Činjenica je da je najveći broj mafijaških ubistava koja su bila na našoj teritoriji urađen zbog sukoba kavačkog i škaljarskog klana, a to nije bio ideološki sukob oko pristupa državnosti Crnoj Gori već je to bio sukob dva narko-klana oko tržišta, uticaja, novca i kontrole tranzitnog prostora prema zapadnoj Evropi preko Srbije - rekao je Vulin, prenose srbijanski mediji.

NA VRH

Podijeli članak na