AVAZ SAZNAJE

Preminuo Pero Vincetić "Konj" koji se tereti za ratne zločine u Orašju

Optužnica Tužilaštva BiH ga tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje

Vicentić: Koristio se identitetom Marco Vidovic. Arhiv

Piše: E. H.

1.8.2021

Prema informacijama "Avaza" preminuo je osumnjičeni za ratne zločine Pero Vincetić, koji je krajum jula ove godine uhapšen u Hrvatskoj.

Kako saznaje "Avaz" preminuo je Zagrebu. 


Tereti za ratne zločine

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH 21. jula ove godine informirano je da je u Hrvatskoj, na području Osiječko-baranjske županije, uhapšen Vincetić, zv. "Konj" (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

- Pero Vincetić, koji se koristi i identitetom Marco Vidovic, slobode je lišen u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su, u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za krivično gonjenje osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan bh. pravosuđu i, prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.


Nekadašnji pripadnik HVO-a

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine.

- Tužilaštvo BiH, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno s partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba, a čemu je podršku dao i Serž Bramerc (Serge Brammertz), tužilac pri MRMKS-u - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.