CRNA GORA

Požar u Međedu pod kontrolom, u kanjonu Tare nešto bolja situacija

Gori i u šavničkoj općini

A. Ka. / Antena M

14.8.2021

Sumnja se da se radi o podmetnutim požarima. Antena M

Požar na Durmitoru, u masivu Međeda, pod stalnim je nadzorom zaposlenih u NP "Durmitor". Za sada je to nekoliko manjih žarišta, bez otvorenog plamena i na manjem prostoru, kazao je za Antemu M načelnik Službe zaštite i spašavanja Žabljak Drago Popović.

Popović je dodao da je nešto bolja situacija i na opožarenom prostoru u kanjonu Tare koji je ušao na teritoriju NP "Durmitor".

Na Žabljaku je danas bio Miodrag Bešović, direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje. On je iz helikoptera izviđao opožarene prostrore i obavio radno operativni sastanak sa nadležnim u ovoj Općini.

I u šavničkoj općini, već šest dana zbog požara neprekidno je angažovan cjelokupan sastav tamošnje Službe zaštite i spašavanja, kaže načelnik Mirčeta Jelić i smatra da je riječ o podmetnutim požarima na nepristupačnim terenima.

- Kritično je u Donjoj Bijeloj đe iznad manastira gori šuma i nisko rastinje i ugrožava ovaj vjerski objekat i njegovu imovinu. Požar ugrožava i dalekovode pa je bez napajanja strujom ostao telekomunikacioni repetitor. Neprekidno djeluje šest vatrogasaca sa terenskim i vatrogasnim vozilom. Uprkos vjetru uspijevamo da vatru održimo pod kontrolom.

Istovremeno gori šuma i nisko rastinje i u Sirovcu uz prijetnju da se požar prenese u susjedno selo Bare. Zbog obima posla prinuđeni smo da djelujemo po principu kratkih intervencija, a doprinos daje veliki broj mještana koji su se uključili u gašenje požara. Uspijevamo da odbranimo objekte. Nepristupačnost požarišta uslovila je da sa otvorenog prostora onemogućavamo njihovo dalje širenje - kazao je Jelić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.