REGION

Vučić: Srbija neće biti parking za izbjeglice iz Afganistana

Naša je dužnost da tu pokažemo solidarnost, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: Pokazat će solidarnost. Agencije

Nova S

4.9.2021


Predsjednik SrbijeAleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće biti "parking" za izbjeglice iz Afganistana ali i dodao da dolazak par stotina ljudi iz te zemlje "nije apsolutno ništa".

On je nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom ocijenio da oni koji napuštaju Afganistan nemaju namjeru da ostanu na Zapadnom Balkanu već da im je cilj da dođu do Zapadne Evrope ili SAD.

-Srbija će pokazati solidarnost ali neće biti parking za izbjeglice. Jedno je da imate zahtjev za dolazak 150 djevojaka ili žena koje se bave fudbalom ali još ih nismo primili. Sve što je do 500 ljudi, to je apsolutno ništa. Naša je dužnost da tu pokažemo solidarnost, rekao je Vučić i dodao da će se po pitanju izbjeglica dogovarati sa Austrijom i susjednim zemljama.


Kurz i Vučić: Danas održan sastanak. Agencije

On je najavio i da će do kraja godine, u Srbiju doći četiri investitora iz Austrije što u vidu otvaranja pogona što kroz polaganje kamenja temeljca za nove fabrike.


-U poslednih 10 godina, Austrija je drugi ili treći investitor u Srbiji. Za prvih sedam mjeseci ove godine imali smo za 22,3 posto veću trgovinsku razmjenu nego rekordne 2019. godine. Nastavit ćemo da sarađujemo sa austrijskom Privrednom komorom i na dualnom obrazovanju, dodao je.


Upitan da li je skeptičan prema mogućnosti skorog prijema Srbije u EU, Vučić je rekao da „realno sagledava stvari“ i dodao da u EU postoji „značajan“ broj zemalja koje ne žele proširenje.


-Znamo da moramo da radimo na vladavini prava, da moramo da idemo ka kompromisu sa Prištinom. Odlično razumijemo poruke EU ali nekad smo morali da uradimo mnogo manje za otvaranje novih poglavlja. Ne tražimo ništa, nastavit ćemo da ispunjavamo obaveze na evropskom putu jer EU ostaje naš strateški cilj ali moramo da vodimo računa o našoj privredi, da naši građani imaju život dostojan čovkeka, naveo je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.