PREMIJER KOSOVA

Kurti: Razmjena teritorija je pristup koji bi nas uvukao u sukobe iz devedesetih

Sukobi ne bi bili ograničeni na odnos Srbije i Kosova, nego bi se proširilo na šest zemalja Zapadnog Balkana, rekao je Albin Kurti

Albin Kurti, premijer Kosova. Agencije

A. Ka. / Al Jazeera

25.9.2021

Albin Kurti, premijer Kosova, za Al Jazeeru govorio je o odnosima sa Srbijom, geopolitičkim izazovima regije te posljedicama američkog povlačenje iz Afganistana za Kosovo.

Voditelj je podsjetio na 2018. godinu, kada su Srbija i Kosvo skoro postigli dogovor o razmjeni teritorije sa većinskim srbijanskim, odnosno kosovskim stanovništvom. Kurti je odbio ovaj prijedlog.

- Ovo nije nikakvo rješenje. Naprotiv, pogoršalo bi situaciju. Želim demokratska, mirna rješenja. Razmjena teritorija je pristup koji bi nas uvukao u sukobe iz 1990-ih, a ne bi bili ograničeni na odnos Srbije i Kosova, nego bi se proširilo na šest zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Kurti.

Napominje da mu se nije dopao takav pristup u kojem se "predsjednici ili premijer ponašaju kao srednjovjekovni vladari i smatraju državnu teritoriju privatnim vlasništvom". Poručio je kako je taj projekat propao, ali da u Beogradu i dalje živi ta ideja.

- Tamo sve susjedne zemlje, koje nisu integrisane u Europsku uniju, poput BiH, Crne Gore i Kosova, smatraju privremenim državama. Srbija ojačavanjem satelitskih paradržava želi susjede prikazati kao disfukcionalne i pretvoriti ih u propale države. Kosovo to neće dozvoliti - napomenuo je Kurti.

Poručio je i kako Beograd "ne želi integraciju Srba, ne samo na Kosovu, nego i u Crnoj Gori, ili BiH jer ih želi koristiti za prevlast svoje države ili nacije".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.