BEOGRAD

Na vratima pokreta "Žene u crnom" ispisane uvredljive poruke i podrška Ratku Mladiću

Od nadležnih institucija države Srbije traže da pronađu odgovorne za ovaj napad i adekvatno ih kazne

H. J. I.

25.10.2021

Uvredljive poruke na vratima pokreta "Žene u crnom". Facebook

Iz pokreta "Žena u crnom" saopćili su danas da je nepoznata osoba na ulaznim vratima njihovih prostorija u Beogradu ispisala pogrdne poruke. Kako navode, do napada je došlo u noći između petka, 22.10. i subote, 23.10.2021. godine.

Crnim sprejem napisano je "Kurve u crnom" i "Ratko Mladić", a nekoliko puta je nacrtan i znak "Samo sloga Srbina spašava".

- Ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni posljednji u nizu napada na "Žene u crnom". Tokom 30 godina rada "Žene u crnom" su bile izložene kako verbalnim, tako i fizičkim napadima. Aktivistkinje "Žena u crnom", kao i prostorije pokreta su često bile meta fizičkih napada raznih fašističkih grupa i pojedinaca koji su uvijek okončavali nekažnjeno - rečeno je iz ovog pokreta.

"Žene u crnom" navode da iza napada na njih stoje pojedinci koji su pod kontrolom dijelova nerasformiranih tajnih službi, a koje su ostale kao naslijeđe Miloševićevog zločinačkog režima.

- Napadi su se uvijek odigravali uz prešutnu saglasnost političkih garnitura na vlasti. Sadašnji politički režim u Srbiji, koji vodi Aleksandar Vučić, koristi fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama, kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedinkama i pojedincima, a prije svega s onima koji u svom mišljenju i djelovanju zahtijevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti u kojoj gore pomenuti nije bio samo nijemi posmatrač, nego veoma aktivan učesnik - rekli su.

Od nadležnih institucija države Srbije traže da pronađu odgovorne za ovaj napad i adekvatno ih kazne.

Objava na Facebook stranici Žene u crnom. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.