STRAVIČNA NESREĆA

Novi detalji tragedije u kojoj je poginulo 46 ljudi: Vozač je u autobusu imao kanistere s gorivom

Vjerovatno dizel gorivo stajalo je pored prednjih sjedišta, što je izazvalo eksploziju i autobus se zapalio

N. D.

Nesreća se dogodila u Bugarskoj

Foto: Agencije


Vozač autobusa sjevernomakedonskih tablica na autoputu u zapadnoj Bugarskoj koji se zapalio i u kojem je život izgubilo najmanje 46 ljudi, najvjerovatnije je prevozio i kanistere s gorivom. Ovo tvrdi stručnjak za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem Vasko Pirgov, koji je među prvima stigao na mjesto nesreće u Bugarskoj, pišu Novosti.rs.

- Autobus je izgubio kontrolu nakon što je pukla prednja desna guma, došlo je do izlijevanja goriva, i pošto je grijanje autobusa radilo, izbio je požar. Vatra je buknula u prednjem dijelu autobusa, pošto je zadnji dio vozila očuvan - rekao je Pirgov.

On kaže da je vozač očigledno imao kanistere pune goriva, vjerovatno dizela, pored prednjih sjedišta, što je izazvalo eksploziju i autobus se zapalio.

Drugi stručnjak rekao je bugarskim medijima da je vozač prešao 350 km od turske granice do mjesta nesreće za samo četiri sata, praveći jednu pauzu noću, što sugerira da je putovao velikom brzinom.

Prema posljednjim informacijama poginulo je 46 ljudi, njih  sedam je preživjelo nesreću.

Većina žrtava nesreće su građani Sjeverne Makedonije, saopštio je ranije zvaničnik ambasade Sjeverne Makedonije u Sofiji, dok je premijer Zoran Zaev rekao da među poginulima ima i državljana Srbije.

Među poginulima je i 12 maloljetnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Autobus, koji se vraćao iz Istanbula, sinoć oko 9 sati prešao je granicu na prijelazu Kapetan Andrejevo, a bugarski mediji su prenijeli da se nesreća dogodila jutros oko 3 sata na auto-putu Sofija—Blagojevgrad, kod mjesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

NA VRH

Podijeli članak na