NAKON SEKVENCIRANJA

Omikron stigao u Hrvatsku: Potvrđena dva slučaja zaraze novim sojem

Rečeno je i da su simptomi visoka temperatura i osjećaj "kao da vas je voz zgazio... ili autobus"

Sekvenciranje trajalo 72 sata. Ilustracija

N. Aj.

6.12.2021

U Hrvatsku je stigao omikron, novi soj koronavirusa koji se iz Južne Afrike širi po svijetu. Omikron sojem koronavirusa zaražena su dva strana državljanina koji su boravili u Hrvatskoj gdje su bili na poslovnom sastanku, pokazali su rezultati sekvenciranja koje je trajalo 72 sata, piše 24sata.hr.

Potvrdili su to direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, epidemiolog Bernard Kaić i voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak na današnjoj konferenciji nakon što su otkrivene sumnje da se u Hrvatskoj pojavio novi soj.

- Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljenja jer nisu putovali izvan Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojemu su bili skupa. Sudionici tog poslovnog skupa su isto kontakti i moraju u karantenu, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je 13 već bilo. Na skupu je bilo i stranaca - rečeno je da današnjoj press-konferenciji.

Rečeno je i da su simptomi visoka temperatura i osjećaj "kao da vas je voz zgazio... ili autobus".

Novi soj prvi je put otkriven 25. novembra u Južnoj Africi i do sada se proširio u više od 38 zemalja. Omikron ili B.1.1.529. mutirani je soj koronavirusa s više od 50 genetskih mutacija, od kojih je preko 30 mutacija spike proteina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.