KRUŠEVAC

Vučić s ambasadorima Turske, SAD-a i Velike Britanije obišao Moravski koridor: Najširi i prvi digitalizovani autoput u Srbiji

Vučić je rekao je da je skori završetak izgradnje petlje kod Kruševca velika vijest za sedmi grad po veličini u Srbiji, ali i za mjesta poput Ćićevca i Varvarina, javlja Anadolu Agency

Događaju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić. Agencije

E. T. / Anadolija

26.6.2022

Autoput do Kruševca bit će završen do kraja godine, najavio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na obilasku radova na izgradnji Moravskog koridora na deonici Pojate – Preljina, javlja Anadolu Agency (AA). Radove su obišli i ambasadori Turske Hami Aksoy, Sjedinjenih Američkih Država Christopher Hill i Velike Britanije Sian MacLeod.

Događaju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić.

Vučić je rekao je da je skori završetak izgradnje petlje kod Kruševca velika vijest za sedmi grad po veličini u Srbiji, ali i za mjesta poput Ćićevca i Varvarina, javlja Anadolu Agency.


Oko 1.700 angažovanih radnika je iz Srbije

- Ovo je velika prilika za jednu industrijsku zonu između Čačka i Kraljeva, za dvije ili tri velike fabrike gdje bismo mogli sve ljude u Pomoravlju, koji žele da rade, da zaposlimo da mogu da žive pristojno i da dio ljudi, koji je ove krajeve napustio i odlazio 'trbuhom za kruhom' u neke zapadne zemlje, počne da se vraća - izjavio je Vučić.

Dodao je da će uskoro biti gotove i dionice Čačak – Kraljevo i Čačak – Požega, tako da će Čačak postati "centar svijeta u zapadnoj Srbiji". Prema njegovoj najavi, preostaje izgradnja obilaznice oko Kragujevca, koji će brzom saobraćajnicom biti spojen sa Mrčajevcima.

Na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti najširi i prvi digitalizovan autoput u Srbiji, angažovani su radnici američko-turskog konzorcijuma "Bechtel-Enka".

- Hoću da čestitam američkoj kompaniji i turskoj kompaniji, njihovom konzorcijumu koji ovdje radi izvanredan posao. Želim da zahvalim našim partnerima, koji su nam mnogo pomogli u finansiranju projekta na veoma profesionalan način, po dobroj cijeni, i da čestitam svim radnicima - rekao je srbijanski predsjednik.

Oko 1.700 angažovanih radnika je iz Srbije, dok je preostalih 1.900 iz Indije i Turske.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy rekao je da je učešće na ovom projektu za njega veliko zadovoljstvo.


Moravski koridor dug 112 kilometara

"Enka i Bechtel' rade veliki posao ovde. Od ukupno 3.600 radnika, preko 1.000 radnika je iz naše zemlje. Prije nego što sam došao ovdje, imao sam prilike da sa predsjednikom Vučićem vidim tri velika projekta u koje investiramo, a ovo je još jedan veliki projekat na kome radimo zajedno - rekao je ambasador Aksoy.

Ambasadorka Velike Britanije Sian MacLeod istakla je da Agencija britanske vlade želi da finansira i druge važne projekte u Srbiji, a njen kolega iz SAD-a Christopher Hill da je ponosan što prisustvuje "historijskom projektu koji će imati nevjerovatnu važnost za Srbiju i region".

Kako je ranije najavljeno, Moravski koridor dug 112 kilometara povezat će zapadnu sa centralnom Srbijom kroz Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Tokom današnje posete Rasinskom okrugu, Vučić je svečano otvorio i aerodrom Rosulja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.