NAKON 32 GODINE

Čanak otkrio zašto se povlači sa čela Lige socijaldemokrata Vojvodine

Nekada je moralo da se desi, rekao je

Čanak: Kongres u novembru. Agencije

A. K. / Danas

19.9.2022

Predsjednik i osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je da se nakon 32 godine povlači s mjesta prvog čovjeka stranke.


Napad vlasti i opozicije

Čanak za Danas kaže da će kongres LSV na kome će se birati novi predsjednik stranke biti zakazan za polovinu novembra, te da se na on neće kandidovati, ali da stranka ima bar petoro ljudi koji bi tu funkciju mogli dobro da obavljaju.

On je predsjednik stranke od njenog osnivanja 1990. godine.

- Nekada je moralo da se desi. Ne postoji nijedan poseban razlog. Osim ako ne uzmemo kao suštinu da se odnosi planetarno mijenjaju i samim tim se i LSV mora muhenjati u smislu ne odustajanja svog vrijednosnog sistema i programa, nego odustajanja od svega onoga što je opterećuje. Lično mislim da poslije 32 godine bivanja na čelu stranke, tokom kojih sam bio napadan od skoro svake vlasti i opozicije, došao u situaciju da sam LSV-u i samoj ideji za koju se zalažemo od osnivanja postao opterećenje - navodi predsjednik LSV i dodaje da bi njegovo ostajanje na čelu stranke bilo neodgovorno i kontraproduktivno, jer na trenutnoj funkciji nije koristan.


Ostaje u politici

Ipak, naglašava kako se ne povlači iz politike.

- Ne pada mi na pamet. Vjerovatno ću obavljati drugu funkciju, ali prvi čovjek stranke treba da bude neko primjereniji ovom vremenu. Nadam se da će to doprinijeti razvoju svih onih mogućnosti koje stranka ima, a koje sam ja zbog lične netrpeljivosti prema meni koja traje više od 30 godina vjerovatno sprječavao da se razviju - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.