NA KOSOVU NAPETA SITUACIJA

Sedam zemalja je spremno da podrži EULEX

Sedam država članica EU spremno je da doprinese ovoj jedinici, izjavio je Vigemark

Vozila na terenu. KLAN KOSOVA

A. O.

10.11.2022

Patrole na sjeveru Kosova i za kratko vrijeme će ostati iste. Međutim, doći će do promjene u broju policajaca EULEX-a koji će vršiti monitoring.

Evropska misija je pojačana desetinama novih vojnika koji su bili stacionirani u bazi u Kosovu Polju u utorak uveče. Dok se očekuje da drugi dođu.

Klan Kosova je obavio intervju sa šefom EULEX-a, Larsom Gunarom Vigemarkom (Wigemarkom), koji je najavio da postoji sedam zemalja članica Evropske unije koje su u mogućnosti da doprinesu ovoj jedinici.


Nije veliki broj

- Nije veliki broj, ima 23 italijanska karabinjera i još čekamo da žandarmerije dođu iz još najmanje dvije zemlje, u sastavu Evropske policije. Sedam država članica EU spremno je da doprinese ovoj jedinici - izjavio je on.

Šef Euleksa, koji je priznao da su pojačanja dočekali i čelnici države, ekskluzivno je pričao o Klanu kada je odlučeno da ova jedinica stigne.

- Ne postupamo bez zahtjeva Kosovske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. U subotu smo imali sastanak sa komandantom KFOR-a, ministrom Svečlom i v.d. direktorom policije. U nedelju sam dobio pismeni zahtjev od Kosovske policije da nastavim da budem na terenu i pratim situaciju, posebno na sjeveru. Prošle sedmice smo već dodali trupe na teren, jučer smo pojačali jedinicu - izjavio je on.


Mirna situacija

Lars Gunar Vigemark je također prokomentarisao situaciju zbog koje je Euleks dodao pojačanja.

- Sada kada razgovaramo, situacija je mirna, ali želim da pričam malo o policajcima, dok su Srbi dali ostavke, što je izgleda bilo u redu – predali su lične karte, oružje i tako dalje, pokazali su kosovski zvaničnici, uzdržanost - rekao je.

Time je, prema njegovim riječima, upućena poruka međunarodnoj zajednici da niko neće vidjeti novi sukob.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.