PERSPEKTIVA REGIJE

Prvi sastanak Pahora i Pirc Musar: Fokus slovenske vanjske politike treba biti zapadni Balkan

Pahor je obećao svoju pomoć novoj predsjednici i oko aktivnosti vezanih uz nestalno članstvo Slovenije u Vijeću sigurnosti UN-a

Nataša Pirc Musar i Borut Pahor. STA

H. J. I.

15.11.2022

U fokusu slovenske vanjske politike treba biti zapadni Balkan, složili su se u utorak, na svom prvom sastanku po završetku nedjeljnih predsjedničkih izbora, slovenski predsjednik u odlasku Borut Pahor i novoizabrana predsjednica Nataša Pirc Musar.

Pahor i Pirc Musar istaknuli su da su mir i stabilnost na zapadnom Balkanu iznimno važni za cijelu Evropu.

S tim u vezi, Pahor, koji završava u decembru svoj drugi mandat, upoznat će detaljnije novu predsjednicu s Procesom Brdo-Brijuni, koji ima u centru interesa perspektivu regije zapadnog Balkana, naveli su sagovornici.

Pahor je obećao svoju pomoć novoj predsjednici i oko aktivnosti vezanih uz nestalno članstvo Slovenije u Vijeću sigurnosti UN-a, za što je Slovenija aplicirala, rečeno je nakon sastanka. 

Novoizabrana predsjednica dužnost će preuzeti 23. decembra.

Do tada će dužnost predsjednika u potpunosti obavljati Pahor, koji će još nekoliko puta boraviti u inostranstvu. Osim susreta s austrijskim predsjednikom u Sloveniji, Pahor će prilikom svog posljednjeg službenog dvodnevnog posjeta posjetiti Hrvatsku. Naposljetku, sastat će se i s italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom (Sergio Mattarella).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.