NAJAVIO IZMJENE ZAKONA

Ministar potvrdio: U Hrvatskoj je usvojeno 131 dijete iz Konga

Marin Piletić je također rekao da će se provjeriti legalnost svih odluka o posvojenjima iz Demokratske Republike Kongo

Piletić: Morat će biti dodatno provjereni, utvrđena njihova legalnost. Index.hr

H. J. I.

11.1.2023

Ministar rada i socijalne politike Hrvatske Marin Piletić održao je presicu o slučaju Zambija, gdje su četiri hrvatska para uhapšena pod sumnjom za trgovinu djece u pokušaju nakon što su pokušali usvojiti djecu u Kongu i dovesti ih u Hrvatsku.

- Teze da je u Hrvatskoj teško usvojiti i da se na to čeka dugi niz godina su krive i opovrgavaju ih brojke - rekao je ministar premda se u Hrvatskoj godišnje usvoji tek oko 150 djece, a na posvojenje čeka oko 1.200 posvojitelja.

Piletić je također rekao da će se provjeriti legalnost svih odluka o posvojenjima iz Demokratske Republike Kongo.

- Morat će biti dodatno provjereni, utvrđena njihova legalnost. Tražiti dokaz da su posvojitelji upisani u hrvatski registar posvojitelja i ako bude priznat zahtjev onda ćemo očekivati od sudova da dostave te odluke kako bi smo vršili 6-mjesečni monitoring u tim porodicama.

Iz Konga u Hrvatsku usvojeno 131 dijete

Na novinarsko pitanje koliko je u Hrvatskoj ukupno usvojeno djece iz Konga rekao je da se radi o 131 djetetu. Sva su djeca usvojena u periodu od 2012. do danas.

Kazao je da porodice u koje su došla ta djeca nisu bila ni pod kakvim nadzorom centara za socijalnu skrb "jer to nije bilo predviđeno". No rekao je kako će se izmjenama zakona to promijeniti. 

Uhapšeni početkom decembra

Kazao je da postoji još osam parova iz Hrvatske koji su u postupku usvajanja djece iz Konga i koji još nisu otišli u Kongo po djecu.

- Nipošto ovo nije greška hrvatskih institucija - rekao je.

- Upravni nadzor još nije gotov - odgovorio je na novinarsko pitanje o upravnom nadzoru u slučaju usvajanja zbog kojeg su četiri para u zatvoru u Zambiji. 

Podsjetimo, osmoro hrvatskih državljana odnosno četiri para koja su početkom decembra uhapšena u Zambiji, prvi su put jučer dovedena pred sud u gradiću Ndola, nedaleko od granice s Kongom.

Optuženi su za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom, u pokušaju. Nakon pročitane optužnice, svi su izjavili da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj zatražio je da se brane sa slobode, uz kauciju, o čemu će se odlučivati u četvrtak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.