GLOBUS

Nije moguće utvrditi uzrok smrti vlasnika potonulog trajekta

Južnokorejska forenzička agencija

Srna

25.7.2014

 



Južnokorejska forenzička agencija saopštila je danas da nije moguće utvrditi uzrok smrti vlasnika trajekta u čijem su potonuću u aprilu poginule 304 osobe.

Ovo saopštenje produbljuje misteriju o posljednjim danima Ju Bjung Una, najtraženijeg čovjeka u Južnoj Koreji u posljednjih nekoliko mjeseci.

Autopsija i DNK testovi tijela u odmakloj fazi raspadanja nisu rezultovali dokazima o trovanju, a nema ni nagovještaja o spoljnoj traumi, rekao je na konferenciji za novinare šef forenzičke agencije Seo Jung Seok.

Ju (73) je pronađen mrtav u jednom voćnjaku 12. juna, nakon što su ga vlasti tražile skoro dva mjeseca. Utvrđeno je da se on tokom pretresa jedne ruralne kolibe krio iza zida u posljednjim danima života.

Policija je identifikovala njegovo tijelo ove sedmice, 40 dana nakon što ga je pronašao jedan farmer. To je pokrenulo burna negodovanja u javnosti zbog nekompetentnog rada na Juovom hapšenju.

- Bili smo svjesni da postoje mnoga pitanja i učinili smo sve što smo mogli, ali nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti - rekao je visoki zvaničnik forenzičke agencije Li Han Jang.

Autopsijom nije utvrđeno da je smrt rezultat udarca ili korištenja oružja, iako postoji snažno raspadanje tkiva u predjelu glave i vrata, rekao je Li.

Stručnjaci smatraju da je moguće da je Ju umro od hipotermije, imajući u vidu njegove godine i činjenicu da je bolovao od dijabetesa.

Meteorološki zapisi pokazuju da je temperatura u regionu u kojem je tijelo pronađeno pala na 12 stepeni Celzijusovih u noćima krajem maja i početkom juna.

Ju je bio na čelu porodice koja je bila vlasnik operatora potonulog trajekta "Sevol". Brod je potonuo tokom rutinske plovidbe 16. aprila, a većina žrtava bila su djeca iz iste škola, koja su išla na ekskurziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.