GLOBUS

Izrael nastavio ofanzivu u Gazi, ubijeno sedam Palestinaca

Hamas pristao na 24-satno primirje pred Ramazanski bajram

Onasa/Redakcija

27.7.2014

 

Hamas je prihvatio 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze od nedjelje u 14.00 sati po lokalnom vremenu, saopštio je militantni pokret koji kontrolira palestinsku teritoriju.

- Odgovarajući na zahtjev UN-a, pokreti (palestinskog) otpora su prihvatili 24-satno humanitarno primirje koje počinje danas u 14.00 sati - saopštio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

 

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Piter Lerner, nije rekao da li će Izrael obustaviti vatru tokom primirja koje je zatražio Hamas, ali je istakao da će vojnici jevrejske države nastaviti da uništavaju vojne tunele Hamasa.

 

Hamas je pristao na 24- satno primirje pred sutrašnji Ramazanski bajram, veliki muslimanski praznik.

Izrael je kasno sinoć ponudio 24-satno primirje, ali je Hamas to najprije odbio, ispalivši još raketa na Izrael.

Kao odgovor, izraelska vojska je nastavila bombardovanje pojasa Gaze u kojem je danas poginulo sedam Palestinaca.

Dva muškarca su ubijena iz tenkovske paljbe blizu izraelske granice, a jedan blizu Khan Younesa na jugu, precizirao je glasnogovornik hitnih službi Achraf al-Qodra. U ovom sektoru su ubijena još dva Palestinca u odvojenim incidentima.

U izbjegličkom kampu u Nuseiratu dvije osobe su ubijene u zračnom napadu. Očevici su potvrdili da su ubijene dok su se vozile na motoru.

Obnavljanje izraelske ofanzive

 

U jednom saopštenju, u kojem se potvrđuje obnavljanje izraelske vojne ofanzive, premijer Benjamin Netayahu je ponovio da je Hamas odgovoran za civilne gubitke jer "cinično koristi stanovnike Gaze kao ljudski štit".

"Zbog neprestanog Hamasovog raketiranja tokom humantiranog primirja, vojska će odmah ponovo početi sa svojim operacijama u pojasu Gaze - zračnim, kopnenim i morskim", navela je izraelska vojska.

Nastavak ofanzive potvrdio je i izraelski premijer Netayahu.

"Izraelska vojska za metu ima teroristička uporišta, ali ako budu pogođeni stanovnici, za to će biti odgovoran Hamas, jer je ponovo odbio humanitarno primirje, koje je Izrael prihvatio", rekao je Netayahu.

Izrael je ranije saopštio da se njegove trupe neće povući dok god ne bude uništena mreža tunela kojom se iz pojasa Gaze ilegalno ulazi na teritoriju Izraela.

Prema najnovijim podacima, od 8. jula, kada je počela izraelska ofanziva na pojas Gaze, poginulo je oko 1.100 Palestinaca, uglavnom civila, a 6.000 je ranjeno. Prema podacima UNICEF-a, među poginulima je 192 djece.

U palestinskom raketiranju Izraela stradalo je 42 vojnika i tri civila. Jučer je u bolnice smješteno 136 izraelskih vojnika, od kojih je sedam u teškom stanju.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.