GLOBUS

Nakon zemljotresa spasioci tragaju za preživjelima

U kineskoj provinciji Junan

Srna

4.8.2014

 


Spasioci danas pretražuju porušene kuće u južnoj kineskoj provinciji Junan u potrazi za preživjelima, poslije snažnog zemljotresa u kojem je poginula najmanje 381 osoba, a povrijeđeno više od 1.800.

Oko 12.000 objekata od cigle srušilo se kada je zemljotres juče u poslijepodnevnim satima pogodio siromašni okrug Ludijan, oko 370 kilometara sjeveroistočno od provincijalne prijestonice Kunminga, prenijela je agencija Sinhua.

Ulice Ludijana izgledaju kao "bojno polje poslije bombardovanja", izjavila je Ma Lija, koja živi u ovom mjestu. Ona je dodala da se srušila nova dvospratnica njenih susjeda i da je potres bio jači od onog koji je pogodio ovo područje 2012. godine, kada je poginula 81 osoba.

Zemljotres snage 6,1 stepeni po Rihterovoj skali desio se na dubini od deset kilometara, saopštio je američki Geološki zavod, a kineska agencija objavila je da je potres imao snagu 6,5 stepeni.

U ovom podučju u narednim satima očekuju se kiša i oluja praćena gromovima, što će otežati spasilačku operaciju i nastojanja da se stanovništvu dopreme šatori, voda, hrana i ostale zalihe. Putevi su teško oštećeni, pa spasioci moraju da se kreću pješke.

Sinhua je prenijela da se tri osobe vode kao nestale i da je 29.400 lica evakuisano. Očekuje se da će broj žrtava porasti kada spasioci stignu do teško pristupačnih zajednica i sagledaju situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.