GLOBUS

Obama: Rusija je zemlja koja ne radi ništa

Predsjednik SAD-a odbacio značaj Moskve

Fena

4.8.2014

 

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je značaj Rusije, rekavši da je to "zemlja koja ne radi ništa" i, također, izjavio  u intervjuu za magazin Economist da Zapad treba biti "prilično odlučan" s Kinom dok Peking nastoji da ojača svoju ulogu u svjetskoj ekonomiji.

Obama je pokušao okrenuti fokus američke vanjske politike prema Aziji, u reakciji na jačanje kineske ekonomske i vojne moći. Mjesecima je, međutim, taj "pivot" u sjeni brojnih međunarodnih kriza, uključujući i rusku podršku separatistima u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters.

Rusija je treći svjetski proizvođač nafte i drugi svjetski proizvođač prirodnog gasa, a Evropa se žestoko oslanja na uvoz ruskih energenata, komplicirajući zapadnu reakciju na ukrajinsku krizu.

Obama je odbacio značaj ruske uloge u svijetu, ocjenjujući predsjednika Vladimira Putina kao čelnika koji stvara krtatkoročne probleme radi dobijanja političkih poena koji će dugoročno naškoditi Rusiji.   

- Mislim da je bitno da zadržimo perspektivu. Rusija ne radi ništa - izjavio je Obama u intervjuu.

- Imigranti ne žure u Moskvu u potrazi za boljim životom. Očekivani životni vijek ruskih muškaraca je oko 60 godina. Njihovo stanovništvo se smanjuje - kazao je.

Obama je opisao američke napetosti s Kinom kao "savladive".

Kina je uvučena u teritorijalne sporove sa svojim susjedima u naftom bogatom Južnom kineskom moru i često se spori sa Zapadom oko pitanja intelektualnog vlasništva.

- Jednu stvar ću reći o Kini, i to je da moramo biti prilično čvrsti prema njima, jer će oni insistirati na svojoj politici sve dok ne naiđu na otpor - izjavio je Obama za Economist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.