GLOBUS

Egipat pozvao na trenutnu obnovu primirja u Gazi

Nastavak nasilja na Bliskom istoku

Fena

8.8.2014

 

Egipat je u petak pozvao na trenutni prekid vatre i povratak pregovaračkom stolu, istakavši da je ostalo samo nekoliko neriješenih pitanja u pregovorima kojima je ta država posredovala između Izraela i Palestine.

- Ministarstvo vanjskih poslova poziva sve strane da prihvate svoje odgovornosti i vrate se trenutno posvećenosti prekidu vatre i iskoriste mogućnost koja se pruža da se obnove pregovori o vrlo ograničenim nesporazumima koji su ostali, što je moguće prije - navodi se u saopćenju koje su prenijele svjetske agencije.

Palestinske frakcije ostat će u Kairu uprkos okončanju prekida vatre u Pojasu Gaze, najavio je vođa delegacije, zvaničnik Fataha Azam Ahmed.

- Mi nismo za eskalaciju. Spremni smo da nastavimo preko naše egipatske braće pregovore da postignemo konačan sporazum koji će vratiti prava njihovim vlasnicima - rekao je Ahmed, objasnivši da misli na ukidanje blokade Pojasa Gaze.

Hamas je odbacio produženje trodnevnog prekida vatre, koji je istekao u petak u osam sati po lokalnom vremenu, ali je objavio da je zainteresovan za dalje pregovore. Baražna raketna vatra pogodila je jug Izraela nakon isteka tog primirja, što je Izrael shvatio kao dokaz oklijevanja Hamasa da obustavi neprijateljstva. Izraelska vlada naredila je vojsci da silom odgovori na nastavak raketiranja.

Izrael je, zapravo, istakao da je prekid vatre prekršen još jutros pred zoru, ispaljivanjem dvije granate iz Gaze preko granice. Izrael je bio spreman da se primirje produži, ali Hamas je to odbio, tražeći da budu prethodno ispunjeni palestinski zahtjevi.

Izat al - Rašik, član političkog rukovodstva Hamasa i palestinske delegacije, rekao je da nije stigao "odgovor od Izraela ni na jedan od zahtijeva".

Izraelska strana  stavila je, međutim, do znanja da neće da pregovara dok traje raketiranje. Izraelska delegacija se još prije isteka prekida vatre vratila u Izrael iz Kaira, gdje su vođeni indirektni pregovori.

Musa Abu Marzuk, jedan od lidera Hamasa, rekao je da "nema posvećenosti prekidu vatre" i da će ta organizacija "štititi svoj narod sa svim čime raspolaže".

Izvori u Gazi zaprijetili su u narednim satima "iznenađenjem" u formi " dubokog napada u srce Izraela," prenijeli su izraelski mediji.

Za baražnu vatru, koja je prekinula zatišje, odgovornost je preuzela manja palestinska frakcija Islamski džihad.

Hiljade stanovnika Gaze pobjeglo je iz svojih domova nakon što je raketiranje nastavljeno, plašeći se odmazde. Izraelske zrakoplovne snage su još prijepodne izvele najmanje deset udara i pale su i prve žrtve. Kasnije je saopćeno da je napadnuto čak 35 meta ne samo iz zraka, već i iz tenkova i s mora. U gradu Gazi poginuo je jedan desetogodišnji dječak i šest osoba je ranjeno u napadu kraj džamije. Do danas popodne ispaljene su 52 rakete preko granice u Izrael, povrijedivši dvije osobe.

Palestinski izvori su naveli da su egipatski obavještajci pokušali da uvjere Hamas da se prekid vatre produži na tri dana. Hamas je tražio da se ključni zahtjevi najprije ispune, a prije svega okonča blokda Gaze koja traje od 2007. godine.

Sastanak između šefa egipatske obavještajne službe i palestinske delegacije održan je prošle noći, ali nije bilo preokreta.

Od početka sukoba 8. jula poginuo je gotovo 1.890 Palestinaca u Gazi, po najnovijim podacima UN-a. Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i tri cvila.

Ofanziva Zaštitni rub pokrenuta je da se zaustavi pojačano raketiranje iz Gaze. Ona je 17. jula prerasla u kopnenu ofanzivu, u cilju da se uništi mreža tunela prokopanih ispod granice za napade na Izrael.

U četvrtak je organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala na istragu onog za šta je rekla kako su rastući dokazi da su izraelske snage namjerno napadale bolnice i da je u tim napadima poginulo šest medicinara. I Hamas i Izrael su pod međunarodnim pritiskom da okončaju neprijateljstva što prije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.