GLOBUS

Indija otkazala mirovne pregovore s Pakistanom

Zbog planova da se konsultira s kašmirskim separatistima uoči sastanka

Fena

19.8.2014

 

Indija je u ponedjeljak otkazala mirovne pregovore s Pakistanom čime su obustavljeni ponovljeni diplomatski napori između dvije nuklearno naoružane zemlje.


Ovaj potez je uslijedio skoro tri mjeseca nakon što je pakistanski premijer Navaz Šarif prisustvovao inaugaraciji indijskog premijera Narenda Modija.

Ovaj gest je ulio nade da će doći do poboljšanja odnosa između susjeda, javlja agencija Reuters.

Indijski izvori su saopćili da ta zemlja neće prisustvovati pregovorima koji su bili zakazani za 25. avgust u Islamabadu zbog planova Pakistana da se konsultira s kašmirskim separatistima uoči tog sastanka.

Glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Syed Akbaruddin nazvao je ovaj potez "neprihvatljivim" pokušajem "miješanja" u unutrašnje poslove, dodavši da su pregovori "otkazani".

Pakistan je osudio ovaj potez Indije, nazvavši ga "zastojem" u naporima da se unaprijede dobrosusjedski odnosi.

Himalajska regija Kašmir je kamen spoticanja između Indije i Pakistana otkako su obje zemlje stekle nezavisnot 1947. godine.

Pakistan i Indija su vodile tri rata od tada i bile su na rubu četvrtog 2001. godine, a česti sukobi izbijaju u militariziranoj Liniji kontrole koja dijeli indijski od pakistanskog dijela Kašmira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.