GLOBUS

Monsuni odnijeli više od 40 života u Pakistanu

Vlasti se plaše novih pljuskova i poplava

Autor:Fena

4.9.2014

Više od 40 osoba izgubilo je život ove sedmice u olujnim monsunskim kišama u Pakistanu, saopćile su u četvrtak vlasti koje se plaše novih pljuskova i poplava sljedećih dana.

Monsun redovno uzrokuje štete u Pakistanu i u ruralnim zonama i u velikim gradovima gdje su ulice često poplavljene, međutim, kiše su naročito obilne četiri posljednje godine, a vlasti su oštro kritikovane što nisu bolje zaštitile stanovništvo.

U Penjabu, 28 osoba je izgubilo život u posljednja 24 sata, prilikom rušenja krova njihove zgrade ili od strujnog udara, rekao je novinskoj agenciji AFP Jam Sajjad, glasnogovornik spasilaca ove pokrajine, najnaseljenije u zemlji.

U dijelu Kašmira pod upravom Pakistana, deset osoba je nestalo zbog velikih kiša, rekao je šef hitnih službi Akram Sohail.

Također u Kašmiru, pakistanska vojska je objavila smrt tri svoja vojnika u klizištu u blizini "kontrolne linije", granice de facto između Pakistana i Indije koju priznaje svaka za svoju himalajsku regiju, gdje je ukupan broj mrtvih 41 u monsunskim kišama od srijede.

Pakistanske meteorološke službe očekuju oluje i olujne kiše ovog vikenda u ravnicama Penjaba i sjevernim planinskim regijama, te strahuju da bi mogle izazvati nove žrtve.

U 2010. godini u najtežim poplavama u historiji Pakistana život je izgubilo gotovo 1.800 ljudi, a pogođen je bio 21 milion osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.