GLOBUS

NATO osudio rusku intervenciju u Ukrajini

Na summitu u Newportu

(J.Be.)

5.9.2014

NATO je na svom summitu u Newportu, u Walesu, snažno podržao teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine te osudio rusku intervenciju u toj zemlji.

Čelnici 28 zemalja članica razgovarali su prvi dan svoga summita s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u okviru Komisije NATO-Ukrajina.

- Mi, čelnici država i vlada zemalja članica Komisije NATO-Ukrajina, složno podupiremo nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama - kaže se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na sastanku, prenosi index.hr.

- Snažno osuđujemo rusku, nelegalnu i nelegitimnu samoproglašenu "aneksiju" Krima i kontinuiranu i smišljenu destabilizaciju istočne Ukrajine, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom - dodaje se.

- Pozivamo Rusiju da povuče samoproglašenu "aneksiju" Krima, koju ne priznajemo niti ćemo priznati. Rusija mora prestati s potporom militantima u istočnoj Ukrajini, povući svoje snage i prestati s vojnim aktivnostima duž ukrajinske granice, mora poštovati prava lokalnog stanovništva, uključujući krimske Tatare i suzdržati se od daljnjeg agresivnog djelovanja protiv Ukrajine - kaže se u izjavi.

Ukrajini se priznaje pravo na uspostavu mira i reda i prava na odbranu stanovništva i teritorija, ali se traži da pokaže maksimalnu suzdržanost u svojim sadašnjim operacijama kako bi se izbjegle žrtve među lokalnim stanovništvom.

Saveznici su će formirati četiri fonda za pomoć u modernizaciji ukrajinske vojske u području logistike, kibernetičke obrane, zapovijedanja. Jedan fond bit će namijenjen za reedukaciju ukrajinskih vojnika ranjenih u sukobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.