GLOBUS

Van Rompuy: EU spremna da odustane od sankcija ako primirje zaživi

Mirovni pregovori u Ukrajini moraju da počnu

Srna

7.9.2014

EU spremna je da preispita odluku o novim sankcijama koje je najavila protiv Rusije, ako bude održan prekid vatre na istoku Ukrajine i ako mirovni pregovori počnu, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy.

"Primijetili smo da je Rusija spremna za ozbiljne pregovore. Prekid vatre je važan, ali to je samo jedan korak", rekao je Rompuy za državnu belgijsku televizijsku stanicu VRT.
 
On je dodao da je EU nametala sankcije u fazama, da bi povećala pritisak na Rusiju.

"Na posljednjoj sjednici Evropskog savjeta 30. avgusta to smo ubrzali, a naredne sedmice će se to i konkretizovati. Već u ponedjeljak šefovi vlada će zvanično odobriti odluku", rekao je Rompuy.
 
Međutim, Rompuy je dodao da je, ako prekid vatre bude trajan ili ukoliko mirovni pregovori počnu, EU je spremna da preispita odluku o uvođenju sankcija.

Novi paket sankcija koji su u petak, 5. septembra, potvrdili ambasadori zemalja EU, uključuje veća ograničenja pristupa Rusije tržištu kapitala, odnosi se i na odbranu, na robu za dvostruku vojnu i civilnu upotrebu i osjetljivu tehnologiju, a proširen je spisak imena ljudi čija bi se imovina blokirala i kojima bi se zabranilo izdavanje viza.
 
"Najvažnija stvar je da je postignut prekid vatre. Bilo je nekoliko incidenata. Moramo da sačekamo malo da vidimo da li će se ti incidenti nastaviti, ili su to samo izuzeci", rekao je Rompuy, koji će krajem novembra predati dužnost sadašnjem premijeru Poljske Donaldu Tusku.
 
Rusija je juče upozorila da će reagovati ako bude novih sankcija EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.